Joris van Bladel: tegelikkuse test Brüsselis

, Belgia sõjandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joris Van Bladel
Joris Van Bladel Foto: Pm

On täiesti selge, et Belgia julgeolekuvaldkonna kohta on nii mõndagi öelda, ja on selge, et paljud aspektid selles vajavad ülevaatamist. Aga arvestades terrorismiohu komplekssust, oleks julgeolekujõudude ja võimuorganite süüdistamine liiga lihtne lahendus, kirjutab Belgia sõjandusanalüütik Joris van Bladel.

Terrorismikaravan jõudis lõpuks Belgia pealinna. Äratus oli julm, kuid hävitustöö jõudmine Brüsselisse ei tulnud ootamatusena. Karavani üles keerutatud tolmu võis horisondil näha juba 2001. aastast alates. Teele jäänud rususid märgati New Yorgis, Londonis, Madridis, Bostonis ja Pariisis.  

Ka Belgias muutusid signaalid hävitustööst valjemaks, kuid paraku mitte selgemaks.  Salafistide organisatsiooni (Sharia4Belgium) liikmed toodi 2013. aastal Antwerpenis kohtu ette ja mõisteti süüdi; neli inimest tapeti 2014. aasta mais Brüsselis juudi muuseumis; 2015. aasta jaanuaris paljastati Verviersis uinuv, kuid täies rünnakuvalmiduses terrorismirakk; sama aasta augustis Amsterdami-Pariisi kiirrongis toimunud rünnaku jäljed toovad Brüsselisse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles