Vladimir Sazonov: kes lõikab kasu Brüsseli julmusest? (4)

Vladimir Sazonov
, orientalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Sazonov
Vladimir Sazonov Foto: Erakogu

Brüsselit tabanud terrorirünnakute eest on vastutuse võtnud küll nn Islamiriik, kuid oma kasud on mängus kõigil, kes tahavad lõhkuda Euroopa turvatunnet ja stabiilsust, näiteks Putinil, kirjutab orientalist Vladimir Sazonov.

Brüsselis julmad terrorirünnakud on mullu Pariisis toimunud terrorirünnakute jätk. Nn Islamiriik on võtnud vastutuse endale. Kuid ma poleks selles sajaprotsendiliselt kindel, sest tuleks ära oodata uurimuse tulemused - alles siis saab midagi väita. Teoreetiliselt on võimalik, et selles on süüdi hoopis keegi teine.

Jah Pariisi terrorirünnakutes üks kahtlustav isik on Brüsseli kodanik. Seega seos on justkui olemas. Kuid miks nüüd siis Brüssel? Jääb mulje, et sihtmärk polnud valitud juhuslikult. Brüsselit peetakse hästi turvatud Euroopa (pea)linnaks. Brüsselis asuvad Euroopa Parlament, Euroopa Komisjon ja NATO peakorter.

Miks rünnakud korraldati, mis olid terroristide eesmärgid?

Esiteks - need rünnakud olidki mõeldud selleks, et edastada hirmu, kaost ja paanikat. Teiseks - terrorirünnakute korraldajate soov oli näidata kogu Euroopale ja maailmale, et isegi Euroopa Liidu pealinn, mis on kõige turvatum, pole tegelikult enam turvaline, löögi alla võib sattuda igaüks ja iga hetk ning kõige ootamatumal ajahetkel. See on julm infooperatsioon, mis kaasnes julmade terrorirünnakutega. Brüssel, Belgia ja tegelikult terve Euroopa on šokeeritud sellisest julmusest.

Terrorirünnakute organisaatorite sõnum on järgnev: kõik Euroopa elanikud on potentsiaalsed ohvrid, eriti suurlinnade elanikud. Mis võib juhtuda teistes Euroopa linnades, mis pole nii turvatud kui Brüssel?

Kahtlemata külvavad taolised terrorirünnakud vaenu ja viha eurooplaste seas Lähis-Idast tulevate inimeste vastu, tekib aina suurem kartus moslemite ja islami ees ning ka Süüriast ja mujalt põgenevate pagulaste ees. See tõstab ka paremäärmuslaste populaarsust, kelle liidrid aina koguvad toetust. Ühiskond lõheneb.

Sellest lõikavad kasu ka mitmed muud grupeeringud ja organisatsioonid ning võib-olla isegi mõned riigid nagu näiteks Putini režiim Venemaal.

Seoses Venemaaga oleks mul veel üks väike, kuid väga oluline märkus. Minu jaoks on üks murettekitav kokkulangevus ja see on see, et terroriaktid Brüsselis toimusid samal ajal, mil Venemaal kuulutati välja kohtuotsus poliitvangile Nadežda Savtšenkole. Kas tegu on ikka juhusliku kokkulangevusega?

Veel mõned päevad enne Brüsseli sündmusi kuulutas Moskva ametlikult, et viib osa relvastust ja vägesid Süüriast välja. Paljud inimesed spekuleerivad siiamaani, miks ta seda tegi, mis põhjusel? Kas rahaliste probleemide tõttu või on Venemaal mingi kavalam plaan?

Äkki ta täitis oma eesmärgid ja on olukorrast piisavalt palju võitnud või sai ta hoopis aru, et see oli avantüür jne. Selle teemal ma siin hetkel ei spekuleeriks, kuid lihtsalt tahan juhtida tähelepanu asjaolule, et Pariisi ja Brüsseli terrorirünnakutel, kurdide korraldatud terroriaktidel Türgis ja Venemaa sammudel võib olla siiski seoseid.

Nn Islamiriik on toime pannud palju terrorirünnakuid Lähis-Idas, Põhja-Aafrikas ja Euroopas, kuid pole kaugeltki ainus äärmuslik grupeering, kes seda teeb. Türgis korraldavad terrorirünnakuid hoopis kurdi ekstremistid, keda on juba ammusest ajast toetanud KGB ja hiljem Venemaa eriteenistus, ilmselt eriti just praegu seoses Vene-Türgi konfliktse olukorraga ja Süüria küsimusega.

Ei saa kedagi süüdistada ning selle põhjal konstrueerida teooriaid, kuna pole lihtsalt piisavalt andmeid. Kuid mõtleme veel selle peale, et Vladimir Putini peaeesmärk pole ju ainult Ukraina, ega ka Süüria, vaid NATO ja Euroopa Liit, kelle nõrgenemisest ja destabiliseerimisest Kreml unistab. Pole kahtlustki, et Moskvale oleks ülikasulik kui NATO liikmed ei suudaks ennast kaitsta, kaitsta oma piire, liikmeid, linnu ning NATO ja Euroopa riikides sisejulgeolek oleks habras.

Mõtlemisainet on siin meil palju. Otsides võimalikke süüdlasi, tuleks alati mõelda motiividele, kellele on selline ebainimlik, julm terror kõige kasulikum. Kas nn Islamriik? Või keegi teine?

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles