Mart Raudsaar: ajakirjaniku põhivormid

Mart Raudsaar
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Mida põrgut te teete? Ma olen ajakirjanik!» karjus Briti päritolu Graham Phillips, kui politseinikud ta eelmisel nädalal Riia leegionäride marsil provotseerimise eest politseibussi eskortisid. Sellele vahetult eelnenud Phillipsi väitlust Jaak Madisoniga näitasid ka Eesti telekanalid.

Tegelikult on Phillipsil ajakirjanikuga sama palju ühist kui herilasel ja mimikrikärbsel. Mõned tunnused on muidugi sarnased: väline pool paistab siiruviiruline, kuid sisemus on hoopis teistsugune. Ja erinevalt loodusmaailmast, kus kärbes loodab herilase imago varjus ellu jääda – ja enamasti ka jääb – püüab libaajakirjanik enda ohtlikkust varjata ajakirjaniku kattelooriga.

Rahvusvaheliselt sai Phillips tuntuks kaks aastat tagasi, kajastades lahinguid Ida-Ukrainas, liikudes ringi muuseas separatisliku pataljoniga Vostok. Internetist võib leida videoklipi, kus pataljoni liige õpetab Phillipsit automaati laskma. Segastel asjaoludel sai ta Donetski lähistel novembris 2014 haavata ning sellega sai tema tegevus Ida-Ukrainas mõneks ajaks läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles