Postimees 1931. aastal: Ukraina käärib – 5000 punaväelast GPU poolt vangistatud

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1930ndate suures näljahädas suri miljoneid ukrainlasi. Pildil viljahoidja valvur.
1930ndate suures näljahädas suri miljoneid ukrainlasi. Pildil viljahoidja valvur. Foto: Sindeyev Vladimir/ITAR-TASS

Hiljuti teatati kaudsel teel hulgalistest vangistamistest Nõukogude Ukrainas. Nüüd kuuleb Kraakovi leht «Ilustrowany Kuryer Codzienny» Harkovist huvitavaid üksikasju hiljuti Nõukogude Ukrainas olnud punaväe rahutuste ja nende mahasurumise kohta.

Poola lehe kirjasaatja teatab, et juba tükil ajal olid Harkovis liikumas kuuldused, muidugi mõista äärmise ettevaatusega, et mitmeid kaitseväe osi on Ukraina keskkohtades ümber paigutatud ja toime pandud massilisi arreteerimisi, eriti Odessas. Nagu ikka, ei ole Nõukogude Vene ajakirjanduses sellest mingisuguseid teateid olnud.

Rahutuste põhjuseks Ukraina punaväe osades olnud kolhooside organisatsiooni vägivaldne laiendamine, mille vastu eriti on muidugi talupojad. Kolhoosidega on talupoeg lõplikult vaeseks tehtud. Aru saades, et mängus on Moskva käsi, puhkes ukrainlaste mittekommunistide keskel hüüdsõna: «Lahti Moskvast!»

Vasturevolutsioonilised elemendid leidsid vastukaja Ukrainas olevates punaväe osades, millede koosseisus õige palju ukrainlasi. Sõjaväes hakkasid moodustuma salajased rakud ja komiteed, kellede sihiks kuulduste järele oli organiseerida otsekoheselt sõjariistus väljaastumist Moskva vastu. Samade kuulduste järele oli vandenõu haaranud juba mitukümmendtuhat punaväelast-ukrainlast, neist üle tuhande sõjaväe juhtivate isikute seast.

GPU, kellel sõjaväes oma salajased agendid, teadis vandenõust aegsasti – juba mitu kuud enne paljastusi. Moskva korraldusel poetati vandenõu saladustesse ja organisatsiooni veelgi ustavamaid tschekiste. See andis GPU-le võimaluse saada teateid salanõu tegevuse ja plaanide kohta viimaste peensusteni. 26. ja 27. veebruaril Odessas ja Nikolajevis arreteeriti kümmekond ohvitseri ja punaväelast. Need vangistamised tekitasid vandenõulaste keskel segadust. Osa neist tahtis otsekohe alustada aktiivset tegevust, kuna vandenõu näis juba paljastatud olevat. Teine osa mässukavatsejaid keeldus aga väljaastumisest ja nõnda Odessas ainult üks punaväe polkudest barrikadeeris ennast kasarmusse ja keeldus täitmast ülemuse korraldusi. Samal ajal polgust saadeti delegaate muudesse garnisoni osadesse, et väeosi kutsuda üles mässajatega ühinema.

Kuid GPU oli juba alanud vastutegevust. Erirongid tõid Odessasse mitu kindlate punaväelaste jõuku. Saadeti mässavale polgule delegaadid nõudega, et vastuhakkajad alistuks. Vastasel korral lubati GPU poolt kasarmuid pommitama hakata.

Vastuhakkamine ebaõnnestus ja siis hakkas järelmäng. 1. märtsil jõudis Odessasse Moskvast eriline «troika» vasturevolutsioonilise liikumise juurteni hävitamiseks. Kolmeliikmeline GPU volinikkude «troika» laskis otsekohe ilma kohtuta maha lasta 8 ohvitseri ja mitu punaväelast. Kokku olevat Odessas, Nikolajevis ja teistes linnades vangistatud 5000 punaväelast. Kinnivõetud vandeseltslasi veetavat salkade kaupa Arhangelski ja Siberisse metsatöödele.

Vandenõu olnud hulga laialdasem, kui GPU on suutnud paljastada. Kuulduste järgi ei olevat need massilised vangistamised veel vandenõu suutnud sumbutada. Kevadel olevat Ukrainas oodata suuri poliitilisi sündmusi.

18.03.1931

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles