PRESIDENDIDEBATT 2016 ⟩ Anu Toots: presidendivalimistest ehk miks ma kadestan ameeriklasi (7)

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Toots
Anu Toots Foto: Toomas Huik

USA presidendivalimisteni on jäänud 239 päeva, Eesti presidendi valimisteni maksimaalselt 168. Mitu päeva täpselt, ei õnnestunud mul teada saada. Asjakohane seadus sätestab, et «Vabariigi Presidendi korraline valimine toimub varemalt 60 ja hiljemalt 10 päeva enne Presidendi ametiaja lõppemist», kirjutab arvamusportaali kolumnist Anu Toots.

Ma ei tea, mis päeval lõpeb praeguse presidendi ametiaeg. Vabariigi Valimiskomisjoni veebileht jääb äärmiselt napisõnaliseks, kirjutades, et presidendikandidaadid registreeritakse «4-2 päeva enne» (esimest valimispäeva). Mingil hetkel hakkasin juba kahtlema, kas ma ikka olen terve mõistuse juures – äkki olen aastad segamini ajanud või näinud und, et ma saan endale uue riigipea?

Ma kadestan ameeriklasi, kes ei pea tiirutama pool tundi sisutühjadel veebilehtedel, vaid saavad paari hiireklikiga teada, mis millal toimub. Iroonilisel kombel oleme ka meie siin, Eestis, USA presidendivalimiste kampaaniaga kursis paremini kui enda omaga. Donald Trumpi, Mitt Romney, Bernie Sandersi ja Hillary Clintoni käekäigust kuuleme iga päev; «Aktuaalses kaameras» on see rubriik pea sama kindel nagu ilmateade. Pannes Delfi otsingusse märksõna «presidendivalimised 2016» tuleb 41 vastet, neist vaid 10 Eesti kohta ja sedagi peamiselt aastatagusest ajast. Enamikult piltidelt vaatab vastu (loomulikult) Mr Trump.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles