Juhtkiri: väärtushinnangute veelahe Keskerakonnas (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevakarikatuur
Päevakarikatuur Foto: Urmas Nemvalts

Keskerakond on Eesti poliitikas kahtlemata kaalukas jõud. Populaarseim erakond, suurim opositsioonipartei – seda üleriigilisel tasandil. Praegu piirkondades käiv vägikaikavedu võib etendada tähtsat rolli, pidades silmas lähenevaid presidendivalimisi tänavu augustis ja muidugi kohalike omavalitsuste volikogude valimisi 2017. aasta oktoobris.

Kuigi Keskerakonna nimekad liikmed väidavad, et parteis pole lõhet ega leere, näeb avalikkus siiski teistsugust pilti. Pärast viimast kongressi mullu novembris ei paista ühestki otsast, et erakonna esimehe valimistel napi võidu saanud Edgar Savisaar kavatseks teha väikseimagi sammukese nende poole, kes teda ei toetanud ja andsid hääle Kadri Simsonile. Ei, kaotajad (õieti Savisaare mõistes reeturid) ei pälvi mingit respekti, olgu nende seas siis kauaaegsed mõttekaaslased või lausa lähedased sõbradki. Nii on karm poliitiline sisevõitlus käinud mitmes paigas Virust Võruni ja läinud nädalavahetusel Tartus.

Vaadete vastandumine ei avaldu lähenemises erakonna programmile, vaid palju sügavamates kategooriates. Veelahkme eri kallastel asuvad keskerakondlased kannavad üha nähtavamalt erinevaid põhimõttelisi väärtushinnanguid. Näiteks suhtumine erakonna koostöölepingusse Ühtse Venemaaga ja valmisolek siduda end lahti Eesti õigussüsteemist, aktsepteerida partei ridades ja koguni kõneisikutena seadustega pahuksisse läinud inimesi jne. Nii oli see kongressil ja nii jätkub nüüd piirkondades.

Heitlus erakonna Tartu juhi kohale oli nagu kongress kõverpeeglis. Savisaar ise ja tema tulised toetajad väitsid mullu korduvalt, et vanus pole poliitikas mingi eriline kriteerium. Aadu Musta puhul vääris aga kauaaegse piirkonnajuhi (ja ka tema toetajate) vanus ühtäkki rõhutamist ja seda negatiivses kontekstis: piirkond vajavat hädasti noorenduskuuri. Mustale kinda visanud Oudekki Loone kommentaarid sarnanesid peaaegu üks ühele Kadri Simsoni kommentaaridega kongressi järel: tulemus oli võrdne, nüüd tuleb edasi töötada eeldusega, et võitja võtab alla jäänud poolt arvesse.

Ei maksa unustada, et Tartus on Keskerakond Reformierakonna koalitsioonipartnerina võimul. Langenuks laupäeval Must, olnuks Emajõe kallaste oravad üpris komplitseeritud olukorras – just eespoolmainitud väärtushinnangute veelahkme tõttu –, sest Keskerakonda ülikoolilinna võimuliidus asendada ei oleks volikogu koosseisu arvestades kuigi lihtne.

Teistpidi, kui poleks sedasama väärtushinnangute veelahet, võimaldaks poliitiline mänguruum kaardid riigikogus täiesti ringi mängida ning praegune Reformierakonna, IRLi ja SDE kõhklusliit kas laguneks või hakkaks korrapealt palju vähem kõhklema.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles