Andrus Karnau: põlevkivitööstus – pankrotti laskmiseks lihtsalt liiga suur (1)

Andrus Karnau
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Pm

Kolumnist Andrus Karnau kirjutab vaaruvast kolossist, Eesti põlevkivitööstusest ning kuidas riik sellel keskkonnainvesteeringuid ohvriks tuues raskeid aegu aitab üle elada.

Eesti põlevkivitööstus on kasvanud nii suureks, et seda ei ole võimalik pankrotti lasta. Põlevkiviõli vabrikute püstipanek on algusest peale olnud riskiäri, sõltudes nafta heitlikust hinnast. Väidetavasti on üks praeguse madala hinna põhjus see, et naftašeigid soovivad konkureerivad tehnoloogiad pankrotti ajada. Ennekõike käib see kräkkimise kohta, aga ka põlevkiviõli tootmine on üks selline tehnoloogia.

Nüüd on valitsus otsustanud riskikapitalistide kulu enda kanda võtta. Kui suure majanduskriisi ajal Eesti maksumaksja pääses pankade aitamisest, siis praegu tuleb meil kõigil õlg alla panna. Põlevkivitööstuse maksusoodustuste paketi maht on pooleteise aastaga hinnanguliselt 60 miljonit eurot. Kusagilt tuleb valitsusel leida selle asemele uued tulud, kokkuvõttes maksame me kõik. Võrreldes Eesti Õhu päästmisele kulunud 200 miljoni euroga on see kommiraha, aga Eesti riigikassa võimalusi arvestades on 60 miljonit eurot erakordselt suur summa. Aga lootus on, et abipaketi järel saab õlitööstus uuesti jalad alla. Samuti ei taha keegi riskida sadade töötute kaevuritega Ida-Virumaal Vene piiri ääres.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles