Hendrik Alla: TV Adibas ehk Eesti teletegijatel paistab fantaasiat vähe olevat (4)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Alla
Hendrik Alla Foto: Tairo Lutter / Postimees

TV3 positsioneeris end 90ndate aastate postsotsialismi, kus Kadaka turult võis osta Adibasi, Redbooki ja NKIE kaubamärki kandvaid tooteid. Selgitan.

Teleekraanile jõudsid mõnepäevase vahega kaks uut kodumaist komöödiasaadet: «Suur komöödiaõhtu» (Kanal 2, tootja Thor Productions) ja «Pühapäev Sepoga» (TV3, tootja Ruut). Pole vaja olla elukutseline telearvustaja, et märgata: need kaks saadet on sarnased nagu kevadised kirsiõied Fuji mäe jalamil.

Idee, sisu ja struktuurielemendid on nii identsed, et kui saated oleks diapositiivid, võiks need üksteise peale asetada ja pilt ei muutuks eriti hägusemaks. Mõlemad algavad lavastatud ja eelsalvestatud sketšiga, sellele järgneb improvisatsioonivoor, siis libauudised, taas varem salvestatud sketš ning lõpuks kehastuvad näitlejad tegelaskujudeks, kelle hulgast finaalsaates võitja valitakse. Osalised ja saatejuhid on tuntud Eesti näitlejad, stuudios on ansambel ja stuudiopublik, kellele õiges kohas naermiseks märku antakse.

Vahe on vaid selles, et Kanal 2 saade kestis 90 minutit, aga TV3 oma kava järgi tervelt kaks tundi, kusjuures sellestki sõideti eetris veel kümne minutiga üle.

Häda on selles, et selline saateformaat pole mingi originaalne vaimuvälgatus. Soomes on sarnane formaat üle elanud juba seitse hooaega ja tippsaateid vaatas enam kui poolteist miljonit inimest. Formaadi õigused kuuluvad kogu maailmas telelevifirmale Eccho Rights, kellelt Kanal 2 selle ka ostis. TV3 otsustas odavalt läbi ajada ja lihtsalt kopeeris loata teiste intellektuaalset omandit. Kasu saamise eesmärgil. Maakeeles nimetatakse seda varastamiseks. Nii ütles ka Eccho Rights esmaspäeval Postimehele.

Nüüd ei tohiks ka TV3-l ju midagi selle vastu olla, kui kasutajad rikuvad ära tv3play.ee kasutustingimustes toodud immateriaalseid õigusi puudutava peatüki. Muuhulgas öeldakse, et see «võib olla kuritegu ning tuua külastajale kaasa kahjutasu maksmise kohustuse».

Kõnealune seik tõestab, et Eesti teletegijate ideepank on tõesti nii kõhn, kui televaataja selles oma elutoas veenduda võib. Ma ei usu, et kogenud teletegijad TV3st ja produktsioonifirmast Ruut ei teadnud, et selline formaat on Soome firma Yellow Film & TV loodud. Veel vähem usun, et TV3 polnud teadlik, millist saadet Kanal 2 ette valmistab. Seega mindi teadliku kopeerimise teed. Ma väga soovin, et keegi need kahtlused ümber lükkaks.

TV3 saatis Eccho Rightsile õigustava kirja, kus toodi välja, et üks saade läheb eetrisse otse ning teine salvestatakse, ja ühes on kohtunikud, aga teises mitte. Lisaks küsitakse ühes telepubliku arvamust, teises aga mitte. Peale selle pole ei kanal ega tootja selles piinlikus loos rohkem kommentaare andnud. Mitte et ma poleks küsinud. Loodavad, et ehk sumbub vaikselt ära. Kui ma oleks nii haledalt vahele jäänud, siis ma ka ei tahaks sellest rääkida.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles