Postimees 1936. aastal: Hitleri rusikas ja palmioks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler (keskel)
Adolf Hitler (keskel) Foto: SCANPIX

«Observer» ütleb oma juhtkirjas: Härra Hitleri üks käsi on rusikas, teine näitab palmioksa. Samal ajal kui tema sõjaväed marssisid sisse Reini tsooni, esitas ta laiaulatuslikud rahuettepanekud Euroopale. 

«Sellega annab juht ühekülgse teatise, et kogu Saksamaa territoorium nüüdsest peale alistub Saksa valitsuse piiramatule kontrollile. Tingimusel, et Saksamaale antakse üheõiguslus, pakub ta rahu.

See, mida Hitler ütles laupäeval, peab otsekohe kujunema diplomaatilise tegevuse tulipunktiks. Hiilgavad ja ajakohased, nagu Saksa ettepanekud on, tuleb neid vaadelda kaine realismi ja sügava heatahtega. Seekord ütleb Saksamaa üles lepingu, millele ta kirjutas alla vabatahtlikult ja mida ta alles hiljuti uuesti kinnitas. Ta enam ei väidagi, et pealesunnitud lepingud teda ei seo. Ta ei esita Locarno lepingut vahekohtule. Ta ei tunnusta oma enese allkirja.

Meie loodame ja usume, et lähemate päevade selgitustöös, niihästi Vene kui ka Prantsuse kartusi Berliinis kohaldakse õiglaselt. Kui see on nii, siis Hitleri ettepanekud võivad osutuda väärtuslikke teeneid. Kuid see peab olema Saksamaa viimaseks tõeotsuseks, mida tuleb täita iga hinna eest. 9.03.1936

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles