Kalle Muuli: raha Venemaalt, hääled Eestist

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Muuli.
Kalle Muuli. Foto: Peeter Langovits

Kõige tuntum vene kirik, Aleksander Nevski katedraal ehitati Tallinna ajal, kui Eesti riiki polnud veel olemas. Seda tehti marurahvuslasest venestaja vürst Sergei Šahhovskoi algatusel, ülistamaks Eestimaa kubermangus Vene võimu.

Mis sunnib nüüd, 110 aastat hiljem, Tallinna linnapead Edgar Savisaart tegema sedasama? Miks mees, kes laulva revolutsiooni ajal tõotas peatada Lasnamäe, mangub nüüd endiste KGB-laste kaudu Venemaalt raha, et rajada iseseisva Eesti pealinna Lasnamäele Moskvale alluv usukeskus?

Novembri algul riigijuhtidele esitatud kapo ettekanne ei jäta kahtlust, et kiriku ehitamise varjus küsis Savisaar Venemaalt miljoneid kroone ka Keskerakonna valimiskampaaniaks. Mida ta selle tohutu summa eest teha lubas?

Isegi kui see oleks olnud uus baaside leping, poleks see seaduse silmis ilmselt kuritegu. Demokraatlikus riigis on poliitik oma valikutes vaba ja kedagi ei saa karistada venesõbralike poliitiliste otsuste eest, kui rahvas on talle valimistel oma hääle andnud.

Ent see, et paragrahvi pole ning kapo peab piirduma üksnes Savisaare jälgimisega ja riigijuhtide hoiatamisega julgeolekuohu eest, ei tähenda, et kõik on kena ja korras.

Kui Washingtoni linnapea läheks Iraanist USA pealinna mošee ehitamiseks raha tooma, oleks tagajärjeks ilmselt rahva meeleavaldused ja linnapea tagasiastumine. Mis juhtuks aga siis, kui ta küsiks lisaks mošeele raha ka oma erakonna valimiskampaaniaks, on raske isegi ette kujutada.

Eestis seevastu arutlevad ajakirjanikud nagu lambad peamiselt selle üle, kas kapo ettekanne oli kirjalik või suuline. Mis tähtsust sel on?! Tähtis on see, et rahvas teaks, kelle pilli järgi poliitikud tegelikult tantsivad. Kes maksab Savisaare arved ja miks ta seda teeb?

Et rahvas saaks valida, peab ta olema informeeritud. Vastuluure info avaldamine nõuab hoolikat kaalumist, aga seda on ennegi tehtud – näiteid võib leida Herman Simmi juhtumist kuni kapo aastaraamatuteni välja. Miks siis mitte teha seda nüüd, kui sellesse Savisaare ja tema kaaskondlaste poolt segaseks aetud loosse selgust tuua on veel vist ainult kapo võimuses?

Keskerakonna rahaallikate avalikustamiseks on olemas suur avalik huvi. Seepärast on põhjendatud ka kapo eilne otsus pöörduda julgeolekukomisjoni poole, et saada nõusolek riigisaladuse templi eemaldamiseks Savisaare kohta kogutud infolt. Riigisaladus ei kaitse praegu ju riigi, vaid riigi vaenlaste huve, ja narmendav saladuseloor kapo ettekande ümber on Eesti julgeolekule sama ohtlik kui ettekandes mainitud inimeste tegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles