Postimees 1991. aastal: referendumi tulemused on olulised ka Nõukogude Liidule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ÜN juhataja Ülo Nugise eilselt pressikonverentsilt referendumi pressikeskuses

Mulle jäi kohtumisel NL delegatsiooni juhi Nikolai Lavjoroviga mulje, et Nõukogude Liidule on väga oluline, milliseks kujunevad referendumi tulemused, ütles ÜN juhataja Ülo Nugis. Ta lisas, et sõltumata sellest, kui üleolevalt Kreml ennetavasse referendumisse suhtub ja kuidas Moskva referendumi tulemust avalikult iseloomustab, suhtutakse tagajärgede seisukohalt sellesse väga tõsiselt.

Eesti nõuab läbirääkimiste eeltingimusena, et NL tunnustaks Eestit võrdväärse partnerina. See ei tähenda Eesti Vabariigi tunnustamist rahvusvahelise õiguse subjektina, vaid läbirääkimiste subjektina, s.o. üleminekuaja riigina, kes ei ole liiduvabariik.

N. Liit ei mõista meie õiguslikke põhjendusi, arvas Ülo Nugis, nimetades õigusliku ja poliitilise hinnangu andmist 1939-1940 sündmustele läbirääkimiste kõige raskemaks küsimuseks. Isegi kui NL on valmis okupatsiooni tegelikult lõpetama, ei suuda ta ometi okupatsiooni kui sellist avalikult tunnistada.

Samuti ei kavatse Moskva nõustuda sellega, et läbirääkimisi vahendaks mõni kolmas riik, näiteks Island.

Kalle Muuli

4.03.1991

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles