Andrei Kuzitškin: Odini Sõdalased on võlts, nagu ka sisserändajate oht Eestile (10)

Andrei Kuzitškin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Kuzitškin
Andrei Kuzitškin Foto: Erik Prozes

Odini Sõdalased tungisid jõuliselt Skandinaavia ühiskondlikku ellu ja laiendavad sama jõuliselt oma eluruumi, hõivates aina uusi alasid: Norra, Rootsi, Soome, Eesti, Läti… Ja edasi – kas kogu maailm, kirjutab arvamusportaali kolumnist Andrei Kuzitškin.

Uus liikumine on kutsunud esile paanikat liberaalses ajakirjanduses ja pannud poliitikuid tegema karmisõnalisi avaldusi. Odini Sõdalased tembeldati kohe äärmuslasteks, natsionalistideks, fašistideks, peeti kuritegelikuks ühenduseks ja süüdistati vaenu õhutamises. Mulle aga see liikumine meeldib ja ma ühinesin Facebookis isegi Odini Sõdalaste toetusgrupiga. Käisin ka nende meeleavaldusel 24. veebruaril ja kuulasin, kuidas tulihingeline Kristiina Ojuland taas häbistas rängalt Brüsseli eurobürokraatiat.

Ma saan aru, et minu selline väljaütlemine võib tekitada kohe väga palju küsimusi: ma olen ju liberaal, pooldan igati sallivust, võitlen vähemuste õiguste eest, kaitsen migrante… Mul on juba Eesti ajakirjanduses tekkinud positiivne maine… Ja nüüd siis midagi nii ootamatut. Aga ärge kiirustage hukka mõistma ja mind mädanenud tomatitega pilduma, vaid varuge kannatust ja lugege edasi.

Niisiis, miks mulle meeldivad Odini Sõdalased? Sest mul on nendega palju ühist: nad on avameelsed ja ütlevad valjusti välja, mida mõtlevad, ega karda sealjuures avalikku arvamust. Minagi olen samasugune. Odini Sõdalased kujutavad endast ajaloolis-patriootlikku liikumist, mis tõstab kilbile traditsioonid, rahvalikkuse, muistse kultuuri. Minagi olen alati kutsunud üles säilitama iga kultuuri ajaloolisi juuri. Odini Sõdalased on ühiskonna selge vastus aktuaalsetele probleemidele, sest valitsus ei ole olnud võimeline ühemõtteliselt välja ütlema seisukohta migrantide ümberasustamise kohta Eestisse. Mina olen samuti alati pooldanud võimu ja rahva aktiivset ja avalikku dialoogi.

Kes on Odini Sõdalaste taga?

Paraku sellega minu ja Odini Sõdalaste ühised jooned ka lõpevad. Sest ma saan aru, et see liikumine on lihtsalt järjekord PR-projekt ja ausaid inimesi kasutatakse ära suures poliitilises mängus. Venemaal luuakse selliseid projekte igal aastal: Meie, Kohalikud, Ühtse Venemaa Noor Kaardivägi, Ööhundid, Noor-Venemaa ja veel paljud muud. Neid loob ja juhib Venemaa presidendi administratsiooni sisepoliitika osakond. Organisatsioonide nimed on erinevad, aga siht on neil üks: tüürida noorte ühiskondlikku aktiivsust kindlas suunas ja astuda vastu opositsiooni tegevusele. Seepärast ongi peamine küsimus praegu järgmine: kes seisab Odini Sõdalaste loomise taga?

Odini Sõdalaste kogunemine 24. veebruaril. Foto:
Odini Sõdalaste kogunemine 24. veebruaril. Foto: Foto: Andrei Kuzitškin

Vastus tundub justkui ilmselge: mõistagi Kreml! Kes veel võiks huvi tunda Eesti sisepoliitilise olukorra teravnemise vastu? Odini Sõdalased aga esmapilgul just sellega tegelevad: löövad ühiskonnas laineid üleskutsega võidelda sisserände vastu, kritiseerivad valitsust, annavad alust väita, et Eestis on tõusuteel natsionalism. Sõnaga, kõigutavad paati, nagu armastatakse väljenduda Kremlis. Aga kui tähelepanelikult jälgida Odini Sõdalaste liikmete jagatava teabe sisu, selguvad mõnedki huvitavad asjad.

Ma liitusin Odini Sõdalaste toetusgrupiga Facebookis, et pääseda ligi nende mõtteavaldustele. Ja mida ma neist järeldasin? Odini Sõdalaste peamine eesmärk ei ole mitte võitlus migrantidega, vaid Eesti valitsuse kritiseerimine. Sõdalaste süüdistamisel vaenu õhutamises ei ole peaaegu mingit alust: kõik tekstid on poliitiliselt korrektsed, ei mingeid islamivastaseid avaldusi ega koraani mõnitamist, pole tigedaid nalju araablaste ega mustanahaliste aadressil.

Hiljuti pandi sõdalaste toetusgrupis üles video, milles kikkpoksija kaitseb oma blondi tüdrukut mustanahaliste sisserändajate eest. Ma naersin selle üle pikalt. Seda tasub kindlasti vaadata! Teate, ma olen palju teatris mänginud ja võin julgelt öelda, et selle etenduse ülesehitus on nigel. Kokkupõrge sarnaneb rohkem kaklusega mõnes vanas madalakvaliteedilises Hiina löömafilmis: poksija ei jõua veel tursket musta meest puudutadagi, kui see juba kukub asfaldile. Ma ei tea, kui palju neile mustadele poistele maksti, aga oma raha nad välja küll ei teeninud: näitlejana on nad allpool arvestust.

Odini Sõdalased on võlts

See tõestab ilmekalt, et Odini Sõdalased on võlts. Nagu on võlts ka sisserändajate oht Eestile. Ning mulle tundub – tõsi, see on minu isiklik arvamus –, et selle liikumise taga ei seisa mitte Venemaa, vaid Skandinaavia riikide eriteenistused.

Ma olen mitu korda kirjutanud Venemaa huvidest Eestis ja Venemaa eriteenistuste katsetest eksportida Eestisse kriise. Kuid Odini Sõdalaste puhul ei tundu Venemaa versioon eriti usutav. Asi on just nimelt «vene küsimuses». Ajakirjanduski ei ole jätnud tähelepanuta, et Eesti Odini Sõdalased toonitavad oma sõbralikkust kohalike venelaste suhtes ja isegi kutsuvad neid ühise lipu all astuma Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida sisserändajate vastu. (Tõsi, Facebooki grupis ei meeldi siiski päris kõigile Odini Sõdalaste poolehoidjatele venekeelsed postitused.)

Odini Sõdalaste kogunemine 24. veebruaril. Foto:
Odini Sõdalaste kogunemine 24. veebruaril. Foto: Foto: Andrei Kuzitškin

Milleks ahvatleda venelasi looma omaenda Öist Vahtkonda, kui on olemas rahvusvahelised Odini Sõdalased? Kui Odini Sõdalased oleks Venemaa loodud, siis oleks kahtlemata esimese asjana välja mängitud «vene kaart» ning võitlust rahvuse puhtuse eest alustatud nõudmisest puhastada Eesti venelastest. Küll siis oleks Moskva saanud rõõmustada: Kisseljovid-Solovjovid seal ja Tšaplõginid-Zarenkovid siin oleksid alustanud võimsat protestikampaaniat! Eesti oleks sopaga nii üle valatud, et puhast laikugi poleks alles jäänud. Ent tänased Odini Sõdalased pole sugugi verejanuliste võitlejate moodi, vaid käituvad rohkem nagu taimetoitlased ega anna erilist põhjust enda kritiseerimiseks.

Arvatavasti hakkas siis, kui Euroopas teravnes massilise rände probleem, Norra, Rootsi ja Soome võime vaevama ühiskonna reageerimise küsimus. Oli vaja luua organisatsioone, mis köidaksid sotsiaalselt aktiivset noorsugu. Põhimõte on lihtne: parem, kui need organisatsioonid tegutsevad seaduslikult, mitte põranda all. Partisaniliikumine Skandinaavia linnades on kõige hirmsam asi, mida võib ette kujutada.

Norra ja kogu maailm jäävad kauaks mäletama Anders Breiviki, omal käel tegutsenud terroristi lugu, kes 2011. aastal tappis Oslos ja selle lähikonnas 77 inimest. Kujutage nüüd ette, et sellised Breivikid hakkavad koonduma 15–20-pealistesse põrandaalustesse rühmadesse! Saksamaal on kurvad kogemused võitlusest Punaarmee Fraktsiooni terroristidega, Itaalia pidas kaua lahinguid Punaste Brigaadidega. Need noorte terroriorganisatsioonid tapsid 1970.–1980. aastatel otse keset Euroopat sadu inimesi.

Mis on kasu?

Kaudseks tõendiks Soome eriteenistuste osalusest Odini Sõdalaste loomisel on ka ajakirjanduses ilmunud teated, näiteks:

Odini Sõdalaste tegevust on toetanud natsionalistliku valitsuspartei Põlissoomlased noortesektsioon, samuti Soome politsei ülem Seppo Kolehmainen ja peaminister Juha Sipilä. 13. veebruaril sai teatavaks Norra Odini Sõdalaste loomine, kui nende patrullid tulid Lõuna-Norras Tønsbergi linna tänavatele.

Minu meelest on Odini Sõdalaste loomise kasu silmanähtav. Esiteks võimaldab see koondada ja legaliseerida kõiki kodanikke, kes ei ole nõus valitsuse seisukohaga migrantide ümberasustamise suhtes. Nii saavad eriteenistused hõlpsamalt kontrollida ühiskonnas toimuvat. Teiseks annab see hea võimaluse probleemi teravust kärpida: kogu ajakirjandus kajab Odini Sõdalaste tegemistest ning unustab sootuks arutada migrantide tegelikku seisundit. Kolmandaks on see tõhus lõks. Sellesse võivad sattuda politseinikud ja sõjaväelased, kes toetavad Odini Sõdalasi ja annavad sel moel teada enda ebausaldusväärsusest.

Odini Sõdalaste kogunemine 24. veebruaril. Foto:
Odini Sõdalaste kogunemine 24. veebruaril. Foto: Foto: Andrei Kuzitškin

Sellesse lõksu võivad sattuda Eesti Venemaa-meelsed poliitikud, kes leiavad, et Odini Sõdalased on Kremli projekt ja hakkavad seda toetama. Sellesse lõksu võib sattuda lausa Venemaa ise, kes otsib võimalusi rahastada Euroopa riikides riigi- ja valitsusvastast tegevust. USA välja kuulutatud Kremli mõjuagentide väljaselgitamise kampaania kontekstis Euroopas tundub see ajakohane ja veenev.

Viimaks on Odini Sõdalased hea hirmutis ka sisserändajatele. Ma kujutan ette, kuidas Kreeka ja Itaalia põgenikelaagrites arutatakse uudiseid Norrast, Rootsist ja Soomest, kus on lagedale ilmunud «hirmsad sarvilised inimesed, kes peksavad tõsiusklikke muslimeid ja rebivad naistelt hidžaabe». See võib kahandada nende arvu, kes soovivad Põhjamaadesse üldse tulla.

Kahju on muidugi neist noorukitest, keda niimoodi ära kasutatakse. Nad ise arvavad, et mängivad juba tõsiseid meestemänge. Tegelikult on nad aga mängukannid võõrastes kätes.

Kui Indrek Olm kutsus kõiki Tallinnasse Odini Sõdalaste meeleavaldusele, kirjutas ta Facebookis: «Nagu öeldud: PUUDUMIST VABANDAB VAID SURM!» Siis mõistsin äkki, et Odin on ju surnud sõdalaste juht…

Vene keelest eesti keelde ümber pannud Marek Laane


Andrei Kuzitškin on endine Venemaa riigiametnik, kellele on Eestis antud poliitiline varjupaik. Ta töötas kümme aastat Tomski oblasti valitsuses kommunikatsioonijuhina ning hiljem kuus aastat kultuuriameti juhatajana. Tal on magistrikraad bioloogias ja rahvusvahelistes suhetes. Praegu töötab ta Tallinnas keeltekoolis õpetajana. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles