Andrus Karnau: energiafirma rasked ajad

Andrus Karnau
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Pm

Energeetikas on ülikeerulised ajad. Kui Eesti Energia eelmise aasta lõpus tehtud arvutuste järgi hindas varasid alla või luges arendusprojektile antud laenude tagasi saamist lootusetuks 77 miljoni euro väärtuses (Auvere, Utah’ ja Jordaania õliprojekt), siis poolteist kuud hiljem, veebruari keskpaigas oli olukord sootuks hullem.

Kui firma eelmise aasta lõpus Auvere uue õlitehase vara hindas, polnud allahindlust vaja. 15. veebruaril tehtud vahehindamine aga ütleb, et kütteõli tulevikutehingute järgi otsustades tuleks õlitehase vara kaks viiendikku alla hinnata. 250st kaks viiendikku on 100 miljonit eurot. Niisama kehv on elektrihinna prognoos. Veebruari keskpaiga tulevikuhindade järgi tuleks Auvere uue elektrijaama varad alla hinnata ühe viiendiku võrra (120 mln eurot). 40 miljonit sellest hinnati eelmise aasta lõpus alla, nii et pooleteise kuuga halvenes olukord 80 miljoni euro võrra. Lisaks vanade Narva põlevkivikatelde väärtusest kolmandik (245st teeb see 80 miljonit) ja ka tuuleparkidest paar protsenti. Isegi heldet dotatsiooni saav tuulepark ei pruugi praeguste energiahindadega kulutusi tagasi teenida.

Eesti Energia on varade hindamist muutnud ka märksa leebemaks. Kui veel 2014. aastal ootas firma elektrijaamade varadelt aastas 10-protsendist tulu, siis mullu tehti hindamine juba umbes 7,8-protsendise omanikutulu ootusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles