Aare Tark: president oli otsekohene ja avameelne

Aare Tark
, vandeadvokaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Tark
Aare Tark Foto: arhiiv

Mind kui eraettevõtjat ja advokaati kõnetas president Toomas Hendrik Ilvese eilses pöördumises idee, mille kohaselt tuleb tegutseda paindlikult ja leidlikult turbulentses ärikliimas ning mitte kartma muutusi ja muudatusi, kuivõrd see on liikumapanevaks jõuks ka majanduses, kommenteerib vandeadvokaat Aare Tark.

Presidendi kõne vabariigi sünnipäeval oli tema kümnes pöördumine Eesti poole ja ka viimane sellises positsioonis. Vaadates tagasi eelmistele aastatele siis alati on see kandnud sõnumit, mis on olnud oluline sellele ajahetkele.

Seekord oli märksõnadeks vabadus, julgeolek, Eesti võimalus tänases maailmas käituda targalt ning  ning kasutada ära need võimalused, mis on ühe väikese riigi eelisteks. Siinkohal tuleb tunnustada presidendi sügavat muret nii Euroopas kui ka maailmas toimuvate sündmuste ahelas, millest ei jää puutumata ükski maa, sealhulgas ka Eesti.

President oli seekord otsekohene ja avameelne. Ta rõhutas detailselt nendele kitsaskohtadele, mis on ohuks meie riigi igapäevastes tegemistes. Me ei tohi langeda pettekujutelma, et protsessid, mis toimuvad meie ümber ei puuduta meid. Me peame olema oma tegudes julged, kiired ja osavad.

Seetõttu oli väga asjakohane viide peapiiskop Viilmale, kes rääkis oma kõnes kaasavusest, hoolivusest ja armastusest. Samal teenistusel aga tuletati ka meelde, et me kasutaksime riigina omaenese tarkust selleks, et olla hingelt suurem ja tugevam võrreldes nendega, kellel on jõud ja suurriiklik võim. 

Korduvalt on rõhutatud, et iseseisev riik ja vabadus ei ole iseenesest mõistatavad, see on privileeg, mida peame igapäevaselt meeles pidama. Peame seisma hea selle eest, et meie tulevased põlvkonnad saaksid oma isade maal seda privileegi nautida.

Sestap on õige, et president manitses mitte laskuma pisitülide tasemele vaid tõestama oma riigimehelikku oskust juhtida Eesti riiki selliselt, et me saaksime olla eeskujuks mitte ainult oma naabritele vaid kõikidele oma sõpradele ja ka kadestajatele.

Mind kui eraettevõtjat ja advokaati kõnetas idee, mille kohaselt tuleb tegutseda paindlikult ja leidlikult turbulentses ärikliimas ning mitte kartma muutusi ja muudatusi, kuivõrd see on liikumapanevaks jõuks ka majanduses. Suurepärane oli presidendi väljend, et «kuldkandikul ei kanta meile midagi ette».

Tsiteerides osaliselt J.F. Kennedyt, et kaks tuhat aastat tagasi oli uhke öelda «Civis Romanus sum» (Olen Rooma kodanik). Peaksime tegema kõik, et ka aastasadade pärast oleks meil võimalik olla uhked selle üle, et oleme eestlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles