Margus Kruut: viime ajaloolise susla koju! (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eemalt vaadates tundub Tallinna raudteekooli hoovis seisva veduri seisukord päris hea. Pilt on tehtud 13. veebruaril 2016.
Eemalt vaadates tundub Tallinna raudteekooli hoovis seisva veduri seisukord päris hea. Pilt on tehtud 13. veebruaril 2016. Foto: Margus Kruut

Aastaid turiste ja raudteeromantikuid meelitanud Alutaguse raudtee võiks endale praeguse mootordresiini asemel saada Tallinnast ajaloolise auruveduri. Avinurme rahvas on selle auga ära teeninud, kirjutab tehnikaloolane Margus Kruut.

Detsembris 2008 kirjutasin, kuidas Avinurme rahvas hoiab elus mälestust kunagisest Alutaguse raudteest. Tehti korda üle Avijõe kulgev raudteesild, ehitati jupp rööbasteed ning putitati töökorda mootordresiin, mis veab restaureeritud vaguneid. Paraku ei sobi seal praegu vaguneid vedav mootordresiin kuidagi meenutama reisirongiliiklust. Dresiin töötas hoopis kõrvalteedel ning tegeles metsamaterjali vedamisega. Sonda-Avinurme-Mustvee vahel puhkisid suitsupahvakate saatel auruvedurid.

Nagu klaver põõsas, peab Tallinna raudteekooli sulgemise tõttu selle õppeasutuse ees 42 aastat seisnud vedur uue koha leidma. Avinurme vald saatis haridusministeeriumisse kirja palvega anda vedur vallale, et susla saaks lõpuks koju.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles