Ühendriikide ajakirjanik: kuniks Venemaad juhib Putin, suhted USAga ei parane

Taavi Minnik
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrew E. Kramer, NY Times'i Moskva korrespondent
Andrew E. Kramer, NY Times'i Moskva korrespondent Foto: Erakogu

Ameerika ajakirjanik Andrew E. Kramer räägib intervjuus Postimehele nii USA välispoliitikast, suhetest Venemaaga, presidendikandidaatidest kui ka sellest, mida lihtsad ameeriklased arvavad Venemaast ja venelastest.

-Te olete praegu New York Timesi Moskva korrespondent. Ütleme nii, et enamiku venelaste hulgas valitsevad ameeriklaste ja Ühendriikide suhtes äärmiselt negatiivsed hoiakud. Kuidas on lood ameeriklaste endiga? Mida arvavad nemad Venemaast ja venelastest, või kas nad üldse midagi arvavad või teavad?

Ameeriklased ei arva ja ei tea Venemaast ning venelastest mitte midagi. Selles osas valitseb asümmeetria, et üle maailma süüdistavad inimesed Ameerikat oma probleemides. Võib-olla on neil õigus ja me oleme süüdi. Kuid kui ameeriklastel on probleemid, siis ei süüdista nad neis teisi. Näiteks venelasi.

Ühendriikides pole Venemaast ja venelastest pärast külma sõda eriti mõeldud ja inimestel pole erilist huvi selle vastu, millega venelased tegelevad, kuna see ei mõjuta ameeriklaste elu. Kui elad näiteks Phoenixis või Chicagos, siis mõju on Venemaal sulle? Mitte vähimatki. Venemaaga pole erilist kaubavahetust, poodides pole Vene kaupu. Venemaal oli mingi mõju naftahindadele, kuid ka see pole enam oluline, sest naftahindu «teevad» saudid.

Venelased on üritanud end Putini ajal tähtsamaks teha, tuletades kõigile meelde, et neil on tuumarelv ning nad võivad teisi hävitada. Kuid erinevalt eestlastest, kes elavad Venemaa kõrval, pole ameeriklased nendele ähvardustele tähelepanu pööranud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles