Noored avameelselt alkoholist: «Eestis arvatakse, et suhtlemiseks on vaja sotsiaalset libestit» (1)

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna külastasid Postimehe stuudiot kolm noort inimest, keda ühendavad erinevad põhjused alkoholist loobumiseks. 20-aastane kokk Raivo tegi joomisega lõpparve pärast järjekordset pohmelliga tööle saabumist, 15-aastane Saskia usub, et alaealiste joomine on pigem maakohtade probleem.

«Eestis vist arvatakse, et selleks, et suhtlus hästi välja tuleks, on vaja sotsiaalset libestit,» kommenteeris Noorteühenduste Liidu juht Ivo Visak alkoholi rolli sotsiaalsetel üritustel. «Ma arvan, et see on väga kurb, et see on nii – aga see on nii,» lisas ta.

Kokana vanalinna restoranis töötav Raivo Agu pole tänaseks alkoholi joonud 9 kuud. «Ma olen pärit maalt, hakkasin 14-aastaselt ehk ülivarakult jooma. Nagu ikka – sõbrad kõrval alustasid kõigepealt suitsetamisega ja nii see läheb,» oli Raivo avameelne. «Suured poisid teevad suitsu, lähed sõpradega välja, võtad õlle ja sulle hakkab see maitse meeldima,» kirjeldas ta maakoha noore eluolu.

Raivo otsus alkoholist loobuda tuli siis, kui tulemused trennis hakkasid halvenema ning pohmelliga veedetud tööpäevad tüütasid lõplikult ära.

«See on väga hirmus ja ei tahaks mõelda, et selline asi on ühiskonnas olemas,» arvas Inglise kolledži 9. klassis käiv Saskia Bergmann, «et nii noored inimesed peavad selliste kogemustega elama.»

Saskia tunnistas, et tema sõprade ringkonnas joomist lahedaks ei peeta: «Kui keegi joob alkoholi, siis ta kindlasti ei reklaami seda ning ei ole hooplemist, et «jee, ma jõin eile viina».» Ta lisas, et purjusolemist on ta näinud enamasti suviti oma maakohas olles.

Vaata videost, mida arvasid noored vanematega alkoholist rääkimisest ja esimesest kogemusest meelemürki proovida.

Liikumise «Joome poole vähem!» raames toimub homme, 18.veebruaril kell 18.30 alkoholiteemaline vestlusõhtu «Alkohol unplugged noorte eri: Sõltumatud 2.0» kohvikus The Living Room Cafe.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles