Toomas Toomsalu: Eesti vajab Odini sõdalasi vähem kui siga sadulat (15)

Toomas Toomsalu
, BNSi ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Joensuu linna Odini sõdurid.
Pildil on Joensuu linna Odini sõdurid. Foto: Reuters

Odini sõdalaste olemasolu võib meeldida või ajada sapi keema, kuid ka selle liikumise puhul kehtib üks põhimõte: õigusriigis saab inimest või liikumist represseerida vaid tõestamist leidnud teo, mitte kellegi kolmanda poolt omistatud kavatsuste eest, kirjutab BNS-i ajakirjanik Toomas Toomsalu. 

Kas Odini sõdalased on organisatsioonina üritanud vägivaldselt muuta kehtivat põhiseaduslikku korda? Pannud oma värve kandes toime kriminaalkuriteo, väärteo või rikkunud omavalitsuse kehtestatud avaliku korra eeskirja? Praeguse seisuga teadaolevalt mitte. Või on nad avalikult kutsunud üles mõnele eespool mainitud teole? Jällegi, praeguse seisuga teadaolevalt mitte. Pigem vastupidi, avalikkuses on liikumise eestvedajad rõhutanud, et nad kavatsevad tegutseda seadusi järgides. Tõsiasi, et avalikku korda kaitsta sooviva liikumise eesotsas on varem karistatud inimesi, kuulub pigem iroonia valdkonda, kuid ka see pole kuidagi ebaseaduslik.

Ebaseaduslikku pole

Kas selles, mida Odini pojad teha kavatsevad, on põhimõtteliselt midagi ebaseaduslikku ja karistamisväärset? Näiteks kavatsuses kanda ühtset riietust ja eraldusmärke? Ei, kui mõned erandid (näiteks Eestit okupeerinud riikide vorm ja sümboolika jms) välja arvata. Kui mingi seltskond tahab, võivad selle liikmed panna selga medõe kostüümi või roosade mummudega lillad kombinesoonid ja kirjutada seljale «Fenriri kirbud», «Metallica» või mida iganes.

Tahavad tänavatel patrullida? Vabas ühiskonnas võib inimene kõndida mööda tänavat üksi või kaksi, käsikäes või hanereas, hulgakaupa ja suurtel kiirustel ning kasvõi kaheksateist korda edasi-tagasi. Kui nad ei lähe selle juures punase tulega üle tee, ei kergenda end avalikus kohas või ei tee muud karistatavat asja, siis on see legaalne.

Ka sekkumine kuriteo või väärteo ärahoidmiseks on igati õigustatud tegevus, kuniks see jääb seaduse raamidesse. Eesti riik muuseas tunnustab sellist tegevust kodanikujulguse aumärgiga. Selle saajate seas on kindlasti olnud mitu inimest, kes on kandnud rooma võidujumalanna nimega tosse või T-särki. Miks peaks muinas-põhja jumala nimega embleemi kandja aumärgist ilma jääma, kui kõik muud tingimused on täidetud?

Enneolematut pole

Ka ei ole Odini sõdalaste patrullimisplaanis põhimõtteliselt mitte midagi enneolematut. Peaminister Taavi Rõivas säuts «Eesti Vabariigis tagab korra Eesti politsei. Omaalgatuslikud jõugud ei suurenda eesti inimeste turvatunnet vähimalgi määral, pigem vastupidi,» ei pea kindlasti sajaprotsendiliselt paika. Eestis on päris mitu omaalgatuslikku organisatsiooni või ühendust, mis tegelevad turvalisuse tagamisega.

Kõige tuntum neist on MTÜ Eesti Naabrivalve. Riigikogu liikme Artur Talviku veetud MTÜ Juminda Poolsaare Korrakaitse on muu hulgas tegelenud Juminda kandis turvalisuse tagamisega ja seda ka patrullides. Need kaks pole ainsad ning vähemalt mina ei söanda seaduse piires tegutsevaid omaalgatuslikke ja avaliku korra kaitsmisega tegelevaid ühendusi ja liikumisi nimetada jõukudeks.

Seega, Odini sõdalaste avalikult välja hõigatud plaanides ei ole midagi otseselt ebaseaduslikku ega ka ebatavalist. Nende olemasoluga on täpselt samamoodi, nagu paljude asjadega demokraatlikus ühiskonnas. See võib meeldida, aga võib ka mitte. Mõne meelest ajavad nad õiget asja, mõne meelest mitte ning kolmandate arvates tuleks Odini sõdalased igaks juhuks ära keelata ja laiali saata.

Selle viimasega on aga keerulisemad lood. Õigusriigis saab kedagi, olgu selleks üks inimene, jõuk või liikumine, karistada või laiali saata vaid siis, kui seadusevastane tegu on sooritatud ja leidnud tõendamist. Kedagi ei saa karistada aga selle eest, kui ta öösel teki all väherdes mõtleb vanatädi teise ilma saatmisest, teistmoodi inimese kallal vägivallatsemisest või riigipöörde korraldamisest. Eesti karistusseadustikus puudub nimelt mõtteroima koosseis.

Alust keelata ei ole

Veel vähem saab represseerida selle põhjal, et kellegi kolmanda arvates võib mõne liikumise olemasolu tuua kaasa midagi ohtlikku. Igaühel on õigus nii arvata ja karta, kuid sarnased hirmud ei saa olla aluseks seaduslikel alustel tegutseva ja seadusi mitte rikkuva liikumise keelamiseks. Seda, kas liikumine on ohtlik või mitte, otsustavad pädevad ametkonnad, mitte inimene tänavalt või arvamusküljel sõnavõtja.

See tähendab väga lihtsat asja. Kuniks Odini sõdalased või mõni muu legaalselt kokku pandud moodustis pole kutsunud avalikult üles seadust rikkuma, ise seadust rikkunud ja need teod ei ole tõestatud, pole mingit alust nende tegevust keelata, neid laiali saata või karistada. Vähemalt senikaua, kuniks me elame õigusriigis.

Asjaolul, et isehakanud korrakaitsjad avalikult organiseeruvad, on ka selgelt positiivne külg. Nii on neil lihtsam pilku peal hoida. Kui Odini sõdalased keelata, ei kao aktivistide tegutsemislust kuhugi, vaid kanaliseerub mingis teises, raskemalt kontrollitavas ja jälgitavas vormis.

Kindlasti on säherduse agendaga liikumise puhul võimalik, et nende tegevus võib minna üle seaduses ette nähtud piiride. Risk on olemas ja pädevad asutused peavad nende tegevusel silma peal hoidma. Ma olen üpris kindel, et seal kus vaja, Odini sõdalastega juba tegeletakse. Ja vajadusel sekkutakse, loodetavasti pigem õigel ajal kui hilja. Aga kuniks seaduserikkumisi pole, tuleb niinimetatud sõdalaste olemasolu tõsiasjaga leppida. Täpselt samamoodi nagu Charlie Hebdo arusaamaga huumorist.

Vanapõhja jumal Odin ei olnud surematu. Hiiglaslik hunt Fenrir neelab ta alla. Odini sõdalaste tegevuse lõpp saabub kindlasti enne Ragnarökki. Võimalik, et liikumise tegevuse lõpetavad ametivõimud seaduslikel alustel, võibolla nad hääbuvad või sulavad vähemalt osaliselt kokku olemasolevate ja aktsepteeritud struktuuridega, nagu näiteks abipolitseiga. Mina kaldun arvama, et Odini sõdalaste tegutsemisõhin hakkab lahtuma enne, kui Eestisse jõudnud kvoodipõgenike hulk jõuab poolesaja piirini.

Kas Eestis on vaja Odini sõdalaste taolist liikumist? Mina arvan, et märgatavalt vähem kui seale sadulat. Tõsi küll, ma ei ole ühegi sea käest küsinud, kas ta tahab sadulat või mitte. 

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles