Võidukas üksik sotsialist

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Sanders
Bernie Sanders Foto: Reuters / Scanpix

End Kongressi ainsaks sotsialistlik kuulutanud Bernie Sanders mõjub 74 eluaastast hoolimata USA presidendivalimistel kui noor idealist.

Juba «sotsialism» üksi kõlab USAs kahtlaselt, kuid tuleb selgitada, et Sanders ei vaata eeskujuna mitte NSV Liidu poole – kuigi vastased on ta muidugi kommunistiks tituleerinud –, vaid Skandinaavia suunas, kus ülikooliharidus on tasuta ja ravikindlustus üldine. Kuigi Sandersit üritatakse esitleda kui vabariiklaste mölakahuri Donald Trumpi fotonegatiivi – üks paremal, teine vasakul äärel –, mõjub Sandersi vasakpoolsus äärmuslusena eelkõige USA poliitilise peavoolu kõrval. Mõlemad, nii Sanders kui ka Trump tahavad, et Ameerikast saaks taas vägev riik, kuid Sandersi idee järgi oleks selleks vaja muu hulgas vabastada võlglased hiiglaslikest, sadadesse tuhandetesse dollaritesse küündivatest õppelaenudest. See on toonud talle paljude noorte valijate hääled. Presidendivalimised on siiski veel üsna alguses, kuid Sandersi start on paljudele üllatuseks olnud väga muljetavaldav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles