Juhtkiri: selge sõnum kurjategijatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu autovargad.
Leedu autovargad. Foto: Urmas Nemvalts

Autovargused Eestis on alates sajandivahetusest mitu korda vähenenud: kui möödunud kümnendi keskel ärandati veel umbes poolteist tuhat autot, siis näiteks 2015 varastati Eestis 521 sõidukit. Selle taga on eelkõige politsei tubli töö, kes on suutnud Eesti autovaraste elu sedavõrd kibedaks teha, et need on pigem keskendunud muule kriminaalsele tegevusele.

Kohalike asemel on viimastel aastatel Eestis aktiivsemalt tegutsenud leedu autovaraste jõugud, kes tegutsevad läbimõeldult ja professionaalselt. Tegemist on ühtlasi ohtlike kurjategijatega, kes on valmis käiku laskma ka relvi, kui vajadus peaks tekkima. Eile Karksi-Nuia lähedal korraldatud dramaatilise erioperatsiooni käigus läks politseil korda tabada kolm sellist «külalisesinejat» Leedust. Nagu selgus, olid ka need kurikaelad relvastatud.

Euroopa Liidus tegutsevad tõeliselt rahvusvahelised autovaraste jõugud ning nende tegevusega on pahatihti seotud ka korrumpeerunud mundrikandjaid. Näiteks arreteeriti alles eelmisel nädalal Leedus suure politseioperatsiooni käigus kolm kohalikku piirivalvurit, kes olid aidanud kriminaalidel smugeldada autosid Kaliningradi oblastisse. Paljastati terve võrgustik, millesse olid lisaks Leedu kodanikele segatud ka Kasahstani, Venemaa, Valgevene ja Läti omad. Grupeering oli aastate jooksul toimetanud Venemaale ja Valgevenesse mitu tuhat Euroopas varastatud autot.

Kindlasti tuleb mõlemal juhul tunnustada Eesti ja Leedu õiguskaitseorganite tööd ja kõrget professionaalsust erioperatsioonide läbiviimisel. Ehkki meil Lõuna-Eestis tabatud kolm leedulast on vaid jäämäe veepealne osa üle Euroopa laiutavast kriminaalide võrgustikust, tuleb esile tõsta just sõnumit, mille politsei selle operatsiooniga kurikaeltele välja saatis. Väidetavalt on autovargad pööranud viimasel ajal pilgu meie piirkonna poole, kuna seoses Euroopa rändekriisiga on kontroll Euroopa sisepiiridel tugevnenud. Uudised politseioperatsioonist Lõuna-Eestis ja fotod kõhuli lamama kamandatud autovargast levisid eile laialdaselt nii Läti kui ka Leedu meedias ning ilmselt levib selle uudise kaja ka kurjategijate maailmas.

Võitlus autovaraste grupeeringutega räägib meile midagi ka Schengeni ühtse viisaruumi elujõust. Schengeni kriitikud on kujutanud piirideta Euroopa ikka kui kurjategijate ja terroristide läbikäiguhoovi. Tegelikult näitab Lõuna-Eestis varaste arreteerimisega tipnenud politseioperatsioon sedagi, et hea rahvusvahelise koostöö korral tulevad õiguskaitseorganid hästi toime ka piiriülese organiseeritud kuritegevuse tõkestamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles