Soome, USA ja Ühendkuningriigi suursaadikute pöördumine: Eesti peab HIV epideemiaga tõsiselt tegelema hakkama (6)

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Ühendkuningriigi, Soome ja Ameerika Ühendriikide suursaadikud esitasid täna riigikogu põhiseaduskomisjonile pöördumise, kus kutsusid Eestit üles viimaks ometi HIV epideemia ulatust tunnistama ja looma probleemi lahendamisele pühendunud erikomisjoni.

Pöördumine on adresseeritud põhiseaduskomisjoni esimehele Kalle Laanetile.

Pöördumise tekst:

Eesti iseseisvuse taastamisest alates on toimunud imeline ja imetlusväärne areng paljudes valdkondades alates valitsemisest ja majandusest teaduse ja hariduseni. Hoolimata aga aastatepikkusest visast tööst ja pingutusest HIV ennetuse alal püsib olukord Eestis sügavalt murettekitavana. WHO standardite kohaselt kvalifitseerub Eesti oluokord epideemiaks, mis ähvardab paljusid ühiskonnagruppe. Esialgu levis nakkus suuremas osas süstivate narkomaanide seas, ent 2014. aastal oli sellisel teel saanud HIV vaid 23 protsenti uutest nakatunutest, ligi pooled nakatumised leidsid aset heteroseksuaalse vahekorra tagajärjel.

Selline areng tähendab riske ja väljakutseid igale Eesti elanikule, nende partneritele ja sõpradele rahvusvahelises kogukonnas. Riskigrupiks on kindlasti ka turistid.

Epideemia ohjeldamiseks on palju tööd teinud nii WHO, Eesti arstid, arstitudengid, patsientide organisatsioonid, sotsiaalministeerium kui ka tervise arengu instituut. Eestil on kõik vahendid – inimresurss ja organisatsioonid – HIV ennetuse uuele tasandile viimiseks.

Tõhusam eestvedamine seadusandlikul tasandil tagaks selle, et probleemidega tegeletaks süstemaatiliselt ja avatult.

Meie valitsused on kindlalt pühendunud koostööle ja Eesti praktilisele toetamisele selle terava humanitaarprobleemiga tegelemisel. Me tervitame probleemi olulisust tunnistavat plaani luua selleks riigikogu erikomisjon.

Seni on HIV/AIDS olnud üks paljudest olulistest teemadest riigikogu sotsiaalkomisjonis ja on arusaadav, et sel komisjonil on raske üht teemat teisele eelistada. Eraldi HIV/AIDSi ennetusega tegeleva komisjoni loomisel on mitu eelist, sealhulgas koordineerimine, mis garanteeriks, et kõiki ressursse, sõltumata sellest, kas need tulevad Eesti riigilt või rahvusvahelistelt toetajatelt, kasutataks võimalikult efektiivselt. Erikomisjoni loomine saadaks ka tugeva poliitilise sõnumi, et võitlus HIV epideemiaga on prioriteet riigi, meditsiini- ja sotsiaalsüsteemi, riigikogu ja valitsuse jaoks. Avalik tunnistamine on juba väga oluline samm haiguse kontrolli alla saamiseks.

Võite kindlad olla, et valitsused, mida allakirjutanud esindavad, jätkavad selle probleemiga tegelemist, võttes ette ja toetades vastavaid projekte ja teadlikkuse tõstmist. Me lubame aktiivset tuge ja oleme valmis tooma oma eksperte erikomisjoni.

Ühendkuningriik

Soome

Ameerika Ühendiigid

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles