Postimees 1904. aastal: sõda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kruiisilaeva uputamine 9. veebruaril artiklis mainitud «Tshempulos» 1904. aasta veebruaris.
Vene kruiisilaeva uputamine 9. veebruaril artiklis mainitud «Tshempulos» 1904. aasta veebruaris. Foto: SCANPIX

Vene saadik Pavlov, kes ühes «Varjagi» ja «Korejetsi» meestega Koreast lahkunud ja neljapäeval Shanghaisse jõudnud, on nüüd ka omalt poolt Tshempulo sündmuste kohta seletuse saatnud. 

Selle järele on Pavlov 26. jaan. «Korejetsi’le» käsu andnud, ära Port-Arturisse sõita. Kui laev selle päeva õhtu poole sadamast minema sõitis, puutus ta 6 Jaapani ristleja ja 8 miinilaevaga kokku. Jaapanlased tungisivad talle kallale, ilma, et «Korejets» oleks tuld andnud. Meie laev sõitis siis sadamasse tagasi. Teisel hommikul 27. jaanuaril teatasivad jaapanlased, et sõda on alanud ja käskisivad Vene laevu võitluse tarvis valmis seada. See peeti siis peale lõunat väljaspool sadamat ära. Kui Vene laevad olivad vigaseks lastud, pöörisivad nad sadamasse tagasi, kus neid parandada taheti. Et see enam võimalik ei olnud, siis lasksivad venelased ise oma laevad põhja, ja nimelt ühes ka sõjalaevadega aurulaeva «Sungari,» mis päev varem Tshempulosse oli jäänud. Mehed viidi ära erapooletute riikide laevadele. Pavlov lisab juurde, et hilisemate teadete järele jaapanlastel üks ristleja ja üks miinilaev põhja läinud ja üks ristleja rängalt viga saanud. Surnuid ja haavatuid jaapanlastel 80 meest olnud.

9.02.1904

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles