PÄEVAINTERVJUU Väikevalla juht selgitab, kust tekkis müstiline 1 763 694 euro suurune aastakahjum (3)

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe lisaleht Maa Elu avaldas neljapäeval tabeli Eesti valdade eelmise aasta tegevustulemitest, milles viimasel, 183.kohal asus Juuru vald enam kui 1,7 miljoni euro suuruse aastakahjumiga. «Tegelikult oleks vaja, et need andmed ka kuhugi viiks,» kommenteeris tabelit Postimehe stuudios Juuru vallavanem Margus Jaanson.

Jaansoni hinnangul on Juuru vald viimased kümme aastat olnud hoopis väga hea finantspõhjaga: «Kui vaadata meie eelarvet ja põhitulemi miinust, siis meie tulupool on sama suur kui miinus.» Jaansoni arvates tegevustulemi aruannete tabel enamikele valdadele väga head hinnangut ei anna.

Millest ikkagi kahjum?

«See on raamatupidamislik kanne – aastal 2013 anti meile üle Juuru ehitatud Lasteküla majad ja aastal 2015  kandsime oma bilansist selle numbri välja, kuna me andsime hooned teenusepakkujale üle,» selgitas Jaanson ajutise miinuse tekkimist ning lisas, et tegelikult on vald hoopis 80 000 euroga ülejäägis.

«Ma arvan, et tabeli esitamine sellises vormis ei olnud mõistlik, selle oleks pidanud koos rahandusministeeriumiga üle vaatama,» leidis Jaanson, et tabel polnud avalikkusele esitamiseks valmis. Vallavanema sõnul polevat siiani veel ükski pahane vallaelanik nende poole nördimusega pöördunud.

Haldusreform seisab ees

«Iga aastaga läheb raskemaks,» sõnas Jaanson väikevalla majandamise kohta, «omavalitsuslikku distsipliini paraku enam ei ole – väikesed omavalitsused, eriti maapiirkondades, ei teeni oma tulu. Nõudluse ja pakkumise loogika seal ei toimi.»

«Haldus- ja riigireform on Eestis tervikuna vaja läbi viia,» tõdes Jaanson, «ma ei ole sundliitmiste poolt, aga kindlasti peavad omavalitsused olema avatud ja julged.» Probleemina tõi ta välja siseriikliku majanduse üsna kehva planeerimist ning eelarvete koostamist liiga lühikese aja peale: «See näitab, et me seisame paigal.»

Vallajuht nõustus, et valdade liitmisega tekitab töökohtade koondamine väikestes kohtades kindlasti pingeid. «Kahtlemata on muutuste puhul kaotajaid ja võitjaid, kuid arvan, et liitumiste järel esialgu struktuure liiga palju ei muudeta.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles