Juhtkiri: brittide lahkumisest kaotavad kõik (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaa peaminister Manuel Valls teatas hiljuti Davosi majandusfoorumil, et kui Euroopa pole võimeline migratsioonikriisile lahendust leidma, siis võib ühinenud Euroopa projekt oma lõpu leida. Ja seda juba lähiajal. Ilmselt on Vallsi sõnad liialdatud, kuid kahtlemata on rändekriis löönud mõrad eurointegratsiooni. Euroopa Liidu liikmesmaade hulgas on välja kujunemas grupp rahulolematuid, kuid teistest kaugemale on läinud Suurbritannia, kus valitsus on lubanud korraldada referendumi, millega otsustatakse, kas britid jäävad Euroopa Liitu või lähevad oma teed.

Briti valitsus on korduvalt mõista andnud, et pole rahul reeglitega, mille järgi elab Euroopa Liit. Praegune Briti peaminister David Cameron on esitanud reformikava, millega lihtsustuks eurotsooni mitte kuuluvate riikide juurdepääs Euroopa ühisturule ning lõdveneksid administratiivsed piirid Euroopa Liidu tasandil. Õli valab tulle migratsioonikriis, kuna Cameroni juhitav Suurbritannia ei taha endale selle lahendamisega kaasnevat vastutust võtta.

Teine suur põhjus, miks on Suurbritannia valitsus otsustanud referendumi korraldada, on enesekaitse parempopulistide ja -äärmuslaste eest, kes on migratsiooniprobleemide teravnemisest üle kogu Euroopa profiiti lõiganud, üritades õhutada ühiskonnas vihkamist ja  hirmu.

Ometi pole see David Cameroni valitsuse enesekaitse ohutu mäng. Kui nn Brexit (ingl British Exit) päevakorda tõusis, toetas enamik britte Euroopa Liitu jäämist. Viimased arvamusuuringud vihjavad sellele, et brittide toetus euroliidust lahkumisele on kasvanud. Eile avaldatud YouGovi uuringu järgi ei ole britid rahul David Cameroni pakutavate Euroopa Liidu reformikavadega ning enam kui pool vastajatest pooldas Euroopa Liidust lahkulöömist.

Meedias on palju viimastel kuudel analüüsitud brittide lahkumise tagajärgi Briti majandusele, muuhulgas lööki London City finantskeskusele, mis kuulub maailma olulisimate hulka. Kuid Brexitist kaotaksid kõik Euroopa Liidu liikmed, kuna paljude probleemidega ei ole Euroopa riigid võimelised üksi tegelema. Seda eelkõige kliima, julgeoleku ja majanduse vallas. Brittidel on tegelikult  läbi aastate olnud Euroopa Liidule positiivne mõju tänu sajandipikkustele parlamentaarsetele traditsioonidele ning ilmselt juba rahvuslike iseloomujoonte hulka kuuluvale skeptitsismile bürokraatia ja jaburate algatuste suhtes, mis Brüsselis aeg-ajalt päevakorda tõusevad. Suurbritannia etendab Euroopa Liidus teatavat tasakaalustavat jõudu ning selle kadumine muudaks meile kõigile tuttava Euroopa Liidu nägu põhjalikult.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles