PÄEVAINTERVJUU Parmupillifestival on tulekul – Meisterjaan näitab pille ja üllatab muusikaga!

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Me tahame, et parmupillimäng jõuaks igasse kodusse,» tutvustas Postimehe stuudios nädalavahetusel toimuva Parmupillifestivali eesmärki selle korraldaja Kairi Leivo. Oluline eeldus parmupilli mängimiseks on aga hammaste olemasolu.

«Laste puhul võiks hambad juba olla ning vanemad inimesed võiks samuti hambad enne suhu panna, kui vaja,» lisas Leivo, sest hambad on üks element, mis pilli kõlale kaasa aitab ning suuõõs töötab pillimängul kõlakojana.

Jaan Tätte jr, artistinimega Meisterjaan sai oma esimese parmupilli üsna väiksena: «Esimene pill oli natuke kehv ega inspireerinud. Hilisteismelisena nägin Youtube’s lahedat videot, kus üks tüüp mängis parmupilli –  samal päeval läksin poodi ja ostsin endale ka pilli ning jäingi mängima.»

Meisterjaan tõdes, et ühel hetkel tundus talle, et kitarrivirtuoosi ega lauljat temast ei saa ning uskus, et kogu muusika on sellega tema jaoks ammendunud. «Aga siis kuidagi leidsin parmupilli ja selle kaudu jõudsin muusikani tagasi. Parmupill valgustab muusikast selliseid aspekte, mida näiteks klaver või kitarr nii hästi ei õpeta – need on peennüansid,» selgitas ta.

«Arvatakse, et parmupill on pärit Kagu-Aasiast, aga tegelikult on see paljudes kohtades erinevatel aegadel ise tekkinud,» jätkas ta. Leivo sõnul võis esimene pill olla vabalt hoopis puuoks, millega heli tegemine avastati juhuslikult.

«Näiteks Vietnamis vedeles pärast sõda mürskude näol palju messingit ning avastati, et sellest saab hästi parmupille teha,» täpsustas Jaan. «Vanad eesti sepad tegid pille naeltest ja isegi saelehtedest,» lisas Leivo. Erinevaid parmupille leidub kokku üle 20.

Vaata videost, kuidas erinevad pillid kõlavad ja välja näevad! Intervjuu lõpus esitavad Meisterjaan ja Kairi Leivo kaasakiskuva improviseeritud parmupillipala.

Laupäeval, 6. veebruaril toimub klubis Sinilind kolmas Parmupillifestival, kus osalevad eesti ja maailma parimad parmupillimängijad. Festivali raames toimuvad õpitoad algajatele ja edasijõudnutele, ühine koosmäng, luuakse parmupilliorkester ja toimub kontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles