PÄEVAINTERVJUU Eksperdid BBC tuumasõjasaatest: Päris lambist pole see võetud (4)

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti telekanalil BBC 2 läheb täna eetrisse fantaasiasaade «Kolmas maailmasõda: sõjatoa sees», kus mängitakse läbi Venemaa invasioon Lätti, millele NATO-lt vastust ei järgne. «Sõja üks põhipostulaate on alati see, et sõda on ennustamatu,» sõnas Diplomaatia peatoimetaja Erkki Bahovski Postimehe otsesaates.

«Saate süžees kasutab Venemaa tuumarelva briti sõjalaeva vastu, uputab selle ühe hetkega ja tapab 1200 briti mereväelast. Ma ei tea, kas selleks on vaja just tuumarelva kasutada, aga et süžee oleks dramaatilisem, on stsenaristid seda teinud,» kommenteeris saate sisu Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicescu.

BBC kirjeldab saate tutvustuses, et Ukraina ja Süüria konfliktide järel on maailma superjõud kokkupõrkele väga lähedale jõudnud. «Olukord on tõepoolest pingestunud ja tuumaelement saates tuleneb ilmselt sellest, et Venemaa on ise tuumakaarti kasutanud viimastel aastatel,» märkis Stoicescu ning leidis, et lennud strateegiliste tuumapommitajatega üle Läänemere, Atlandi ja Briti saarte on olnud väga demonstratiivsed.

«Päris lambist pole see võetud, venelased on püüdnud NATO-le ja Ameerika Ühendriikidele meenutada, et nad on suur tuumariik ja taotlevad pariteetsust USA-ga,» lisas ta.

Bahovski leidis, et Venemaa kasutab antud saate teemat kindlasti oma propagandas ära, kuid selliseid mõttemänge siiski peljata ei tasuks: «Venemaa kasutab nagunii kõike, isegi Balti riikide iseseisvust, omadel eesmärkidel.» Stoicescu toonitas, et Kremlis teatakse suurepäraselt, et BBC riikliku telekanalina püüab selle süžeega hoopis rõhutada Suurbritannia iseseisvust.

Eile ilmunud uudise suhtes USA kaitsekulutuste neljakordistamisest Euroopas oli Stoicescu positiivselt meelestatud: «See on meie jaoks rõõmusõnum –  oleme aastaid taotlenud, et kollektiivkaitset võetaks tõsisemalt.» Samas lisas ta, et sündmustest ei tohiks ette rutata seni, kuni USA kongress pole kaitsekulutuste paketti kinnitanud.

«Potentsiaaliga, mis NATO-l siinses piirkonnas kasvab, pole mõeldav Venemaa vastu midagi algatada – see on puhtalt kaitseks mõeldud. Seega Venemaa süüdistused olukorra eskaleerimisest on selgelt pastakast välja imetud,» selgitas ta.

Fantaasiasaade «Kolmas maailmasõda: sõjatoa sees» on BBC 2 kanalil eetris täna õhtul eesti aja järgi kell 23.00.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles