PÄEVAINTERVJUU Altosaar Vabaerakonnast: Ego huvi on vahel õilsate eesmärkide taga (6)

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kohtusid Postimehe otsesaates Vabaerakonna juhatuse liige Aimar Altosaar ja erakonna dissidentliige Jevgeni Krištafovitš.

«Kardan, et vahel võib õilsate eesmärkide taga näha rohkem ego huvi – «tulgu pärast mind või veeuputus». Vabaerakonna mõte on see, et me peame karavani koos hoidma. Ühed küll on juba oaasis, teised on alles kõrbes,» kommenteeris Altosaar erakonna liikmete erinevat käitumist. Ta lisas, et üksmeele saavutamiseks enamikes küsimustes on vaja pikka meelt ja kannatlikkust.

Erakonna dissidentliikmeks nimetatud Krištafovitš leidis, et ka parema tahtmise juures poleks neil võimalik tekitada nn tagatuba. «See pole lihtsalt võimalik, sest pole mehhanisme liikmete kontrollimiseks. Ei ole toiduahelat ega positsioone, mida jagada.»

«Vabaerakonna suurim eksistentsiaalne küsimus on see, et pool aastat pärast riigikogu valimisi tuli ühtäkki uudis, et meil ei ole ju maailmavaadet!,» jätkas Krištafovitš, «minu jaoks oli see uudis, et peame seda otsima hakkama. Mina ei ole seda kaotanud.» Lisaks väljendas ta pettumust paarkonnaseaduse algatamise osas, mille puhul ei olevat kaasatud kogukondi.

«Loomulikult vajavad samasoolised paarid kaitset,» kommenteeris Altosaar paarkonnaseaduse mõtet, «aga me näeme, et kooseluseadusele on tekkinud suur vastasseis ja me püüame pakkuda lahendust tingimustes, kus juba on riivatud kõigi huve.»

Altosaar tõi välja ka kentsaka olukorra sotsiaaldemokraatide ja konservatiivide turmtule vahel olemisest: «EKRE pooldajad väidavad, et me oleme sotsidele end maha müünud, sotsid ütlevad, et oleme EKRE-le maha müünud. Tuleme nüüd maa peale – see kaklus läks lahti enne meid. Oleme sattunud nagu külakõrtsi, kus kõik kaklevad, meie püüame neid lahutada ja lõpuks saame ise mõlemalt poolt!»

Artur Talviku kui ühe erakonna selge liidri mittekuulumist erakonda Altosaar probleemina ei näe. «See ongi meie tee – pakkuda uusi lahendusi poliitikas. Ei pea olema mingi erakonnaliikme fetiš, et peaks meeleheitlikult haarama inimesi liikmeks. Liikmeid on vaja täpselt nii palju, et oleksime seaduse mõttes kõlbulikud erakonda pidama.»

Siinkohal rõhutas Krištafovitš enda dissidendiks olemist: «Mulle näiteks üldse ei meeldi see, et veerand meie fraktsioonist pole erakonna liikmed. Näen siin teatud vastuolu ega saa aru, miks see vajalik on.»

Vaata videost, kui kaugel on saatekülaliste hinnangul maailmavaate leidmine!

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles