Neeme Korv: vastandite ühtsus ja võitlus

Neeme Korv
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Korv
Neeme Korv Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Viimase aja sisepoliitilistest allhoovustest vast üks põnevamaid on kõrgeima populaarsusreitinguga, ent opositsioonis vireleva Keskerakonna järjest sõbralikum flirt Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE).

Arvestades, et Edgar Savisaare juhitav Keskerakond hoiab venekeelsete valijate seas erakondadest absoluutse lemmiku kohta, samal ajal kui EKRE üritab konsolideerida rahvuslasi, peaks vähemasti retoorikas ja kuvandiloomes olema tegemist kirglike vastanditega. Kuid võta näpust – nagu varemgi poliitikas nähtud, avaldub vastandite võitluses tihtipeale hoopis ühtsus. «Kui poleks lollide pöörast armeed, kas tõuseks tarku, kes näitaksid teed,» laulis kunagi Singer-Vinger («Vastandite ühtsus ja võitlus»).

Kaks põletavat teemat, kooseluseadus ja pagulased, on hõlpsasti taandatavad n-ö Euroopa asjaks. Keskerakond on sageli olnud sel pinnal irooniline, et mitte öelda vastaline. Mäletatavasti elas partei 2004. aastal just Euroopa Liitu kuulumise küsimuses läbi valusa lõhenemise. EKRE agendas on aga eurokriitilisus üks põhitelgi.

EKRE mehed on olnud juba mõnda aega Tallinna Televisiooni saadetes oodatud külalised ning pagulasküsimustes on seisukohad teravad nagu habemenuga. Keskerakond omalt poolt õhutab järjest hoogsamalt tuld kooseluseaduse teemal. Põhja-Tallinna lehe jaanuarinumbris ilmutas linnaosa asevanem Priit Kutser mürgise artikli «Homoabielu lubamine eeldaks ka mitmenaisepidamise seadustamist». Keskerakonna ajaleht Kesknädal avaldas aga teate täna rahvusraamatukogus peetava Tartu rahu konverentsi kohta, mille korraldajate seas on ka EKRE. Tartu rahu ongi tähtis asi, aga oravate või IRLiga seotud üritusi Kesknädal naljalt ette ei reklaami. Käsi peseb kätt.

Kuid võta näpust – nagu varemgi poliitikas nähtud, avaldub vastandite võitluses tihtipeale hoopis ühtsus.

Järgmised riigikogu valimised on mägede taga ja erakorralisi valimisi ei peeta Eestis võimalikuks. Kuid vahest õnnestuks EKREst teha ühtaegu tugisammas ja samal ajal suurim vastandmängija ning võtta parimal juhul kahe peale Toompeal enamus? See oleks tulevikumuusika. Esialgu piisab ka populaarsuse kasvu näitamisest reitingutes, mida annab niigi logisevale valitsusliidule pidevalt nina alla hõõruda.

Kuna Keskerakond ja EKRE ühes paadis istumas tundub siiski karikatuurse pildina, võib mõnigi võimuerakondlane käesolevat käsitlust lugedes käsi hõõruda ja mõelda, et näe, ajakirjandus teeb meie eest töö ära. Tühjagi! Ikka ise peate olulisi asju rahvale paremini seletama. Mitte vingerdama, nagu viimasel nädalal.

85 aastat tagasi jaanuaris naeruvääristas Goebbels poliitilisi konkurente, kes ei pidanud populaarsust koguvaid natse koalitsioonidesse sobivaks: «Valitsemisvõimeline on igaüks, kelle taga seisab rahvas. Kui rahvas meile annab võimu, siis tarvitame ka seda.»

Asi on naljast päris kaugel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles