PÄEVAINTERVJUU: Mis juhtub, kui mehe hing on liimist lahti?

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Keskeakriis on reaalselt olemas, psühholoogid kinnitavad seda. Ja see hirmutab mehi,» rääkis Postimehe päevaintervjuus raamatu «Avameelselt meestest» koostaja Eve Rohtla.

«Psühholoog Voldemar Kolga ütleb, et vananeda peab oskama ja tegelikult on vananemine mehelik,» selgitas Rohtla vanusega kaasnevaid hingehädasid.

«Kui sa hakkad vanuse eest põgenema, selga toppima kitsaid ja nooruslikke riideid ja trallima mööda ööklubisid või teistpidi – võtad ette suured ümbermaailmareisid või hobid, mis võivad surmaga lõppeda, siis see võib olla ohtlik,» lisas Rohtla ning toonitas, et igast vanusest tuleb osata parim võtta.

«Keskeakriis on reaalselt olemas ning meditsiiniline ja psühholoogiline nähtus. Psühholoogid kinnitavad seda,» selgitas Rohtla levinud arusaama sellest, et keskikka jõudes võib meestel tekkida enneolematu soov näiteks pikki eneseotsingureise ette võtta. «Mees ühel hetkel leiab, et ta on kõik saavutanud – tal on ilus kodu, suurepärane töökoht. Ta on saanud kõike, mida elult tahtnud ning nüüd ta mõtleb, et kas see kõik on läbi? Nüüd ma saan vanaks? Ja see hirmutab niivõrd, et ta hakkab endale ja teistele tõestama, et ta ei ole vana,» selgitas Rohtla levinud mustrit.

Rohtla tõi välja, et selline käitumine võib ühel hetkel hakata perekondi lõhkuma: «Vahel mõni mees arvab, et nooreks olemine tähendab automaatselt nooremat naist kõrvale. Kui tal on noorem naine käevangus, siis ta on kõige suurem tegija.»

Kuigi raamatus soovitavad psühholoogid eelkõige koos abikaasaga väärikalt vananeda, tunnistas raamatu koostaja, et see mõte ei tundu alati kõigile ahvatlev. «Kuid rapsimine ja pidev oma koha otsimine vanemas eas võib viia üksilduseni,» hoiatas ta.

Vaata videost, mida rääkis Eve Rohtla meeste ja naiste stressi erinevusest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles