Risto Berendson: infoühiskonna järjest kasvav risk

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Berendson
Risto Berendson Foto: Mihkel Maripuu

Kolmapäeval olid maailmas korraga maas kahe riigi juhtiva sideoperaatori mobiilsidevõrgud. See, mida Eestis said omal nahal tunda EMT kliendid, tabas Iisraelis Cellcomi. Telefoniühenduseta jäi tundideks üle nelja miljoni inimese.


See näitab meile veel kord, kui haavatav ja tehnikast sõltuv on tänapäevane ühiskond. Mida keerukamaks lähevad mobiilsidesüsteemid, mahukamaks nende kaudu liikuv andmeside ja muu taoline, seda suurem on võimalus, et kuskil midagi untsu läheb.

Isegi siis, kui ettevõte – nagu EMT – on selliste riskide vältimiseks loonud dubleerivad süsteemid ja töötanud hädaabikõnede häirekeskusesse jõudmiseks välja alternatiivse võimaluse. Ikka juhtub nii, et ühel hetkel ei tööta neist ükski. Ja muid lahendusi ei olegi.

Seda kurioossemana mõjub tagantjärele selle nädala uudis, et Eestist kadusid viimased taksofonid. Olgu muld neile kerge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles