Jaanus Piirsalu: kui täissöönu ei mõista näljast – Venemaa vaade suhetele läänega (2)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Venelastel on vanasõna: täissöönud inimene ei saa näljasest aru. Venelaste meelest pole läänel piisavalt empaatiavõimet nende mõistmiseks ning see vanasõna toob põhjuse hästi esile. Sellise kokkuvõtte võib teha möödunud aasta lõpus Moskvas korraldatud poolkinnisest koolitusest «Venemaa välispoliitika: strateegia, riskid ja otsuste vastuvõtmine», kirjutab Jaanus Piirsalu.

Peamiselt Vene noortele poliitikateadlastele mõeldud koolitusel esines mitu Venemaa välisministeeriumile alluva rahvusvaheliste suhete instituudi (MGIMO) õppejõudu, endine Kremli ametnik, Vene riigiametitele analüüse kirjutava mõttekoja Внешняя Политика (Välispoliitika) eksperdid ning isegi üks Venemaa välisluure endine agent, kes jäi 2010. aastal USAs vahele koos Anna Chapmaniga.

Alljärgnev on katse lihtsas vormis näidata, kuidas paistab läänemaailma ärritav Venemaa välispoliitika seestpoolt ja millest Venemaa praegu oma välispoliitilises kursis lähtub. Kõik toodud väited ja faktid pärinevad koolitusel esinenud analüütikutelt. Ruumi kokkuhoiu huvides esitab Postimees need ilma allikaviiteta konspekti vormis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles