Juhtkiri: piinlik lugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Riigikogu liige, korruptsioonivastase erikomisjoni juht Artur Talvik süüdistab politsei- ja piirivalveameti juhti Elmar Vaherit avaliku raha kuritarvitamises. Talvik esitas arupärimise siseministrile ning nõuab Vaheri ametist kõrvaldamist. Vaher selgitas ja palus vabandust, kuid teatas, et töölt lahkumiseks ta põhjust ei näe.

Avalikus teenistuses oleval tippjuhil on lihtne libastuda. Igapäevases töös tuleb anda kümneid allkirju, langetada pidevalt otsuseid. Teadmatusest tulenev eksimine on inimlik, teadlik eksimus seevastu näitab hoolimatust. Hinnatud asjatundja puhul teeb see iseäranis kurvaks, sest meie väikeses ühiskonnas pole selliseid inimesi jalaga segada.

Tippametniku või -poliitiku käitumisele hinnangut andes pole alati võimalik lähtuda üheselt seadusepügalast, ajada näpuga paragrahvides järge. Demokraatlik õigusriik tähendab muuhulgas sedagi, et tegevus ei pea mitte ainult olema aus, vaid ka näima aus. Igaüks, kes sooritab oste avalikku raha kasutades, näiteks asutuse krediitkaardiga, peab olema valmis, et selle kohta hiljem küsimusi esitatakse. Riigikogu liikmed näiteks on kuluhüvitisi kasutades tekitanud hulgaliselt vaieldavaid ja rahvaesindaja ametit diskrediteerivaid olukordi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles