PÄEVAINTERVJUU: Vaher: olen oma selgitused siseministrile andnud ja tagasi ei astu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees ja Vabaerakonna fraktsiooni liige Artur Talvik selgitas täna kell 13.20 otsesaates, millel põhineb tema kahtlustus politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori Elmar Vaheri suunal asutuse raha kuritarvitamises. Stuudios oli temaga koos Elmar Vaher, kes rääkis juhtunu kohta oma versiooni.

Talviku väitel ostis politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher mullu sügisel Tallinna lennujaamast asutuse kaardiga 299-eurosed kõrvaklapid ja 139 eurot maksnud matkasaapad, kuritarvitades nii asutuse raha kui rikkudes läbipaistva ja ausa juhtimise põhimõtet.

Artur Talvik ütles päevaintervjuu alguses, et täna ta PPA nn ebameeldivate lubamatute sündmuste seeriat enam nii palju ei rõhutaks. «Eks lool on kindlasti pikem slepp. Paljud inimesed on nüüd täna, kui ma sellega välja tulin, tulnud igasuguse informatsiooniga PPA kohta äkki välja. Ma suhtun sellesse informatsiooni ettevaatusega,» ütles ta. Poliitik mainis, et ta saab aru, et PPA on jõustruktuuri asutus, kus tekivad pinged ja on omad võimumängud.

Oma jutus märkis Talvik, et konkreetsete ostude tšekid toodi nende juurde. «Me kaalusime tükk aega, kas me neid avalikustades ei satu mingisuguse mängu osaks,» lausus Talvik ja lisas, et nad leidsid, et on õige dokumendid avalikustada ja küsida siseministrilt, mis peadirektoriga toimub.

Elmar Vaher kinnitas, et PPA loeb raha väga hoolikalt. «Minu lause, kui hoolega lugeda, oli, et kui ma ei ole vastanud ootustele, siis ma vabandan. Tegemist on töövahenditega, mida iga politseinik omab, peab omama ja omab ka tulevikus. Ma ostsin need saapad, mille pärast ise kinni maksin, lihtsalt sellepärast, et tol hetkel laos ei olnud,» rääkis ta. Peadirektor tõi välja, et ta ostis sama krediitkaardiga ka 7-8 paari kummikuid piirivalvuritele.

Vaher nentis, et talle ei tundunud, et sellised otsused võiksid hiljem n-ö jama kaasa tuua. «Saapad maksin ma kinni oma palgast, sest saabaste ostmise protseduur on PPAs teistsugune. Sellele minu head kolleegid viitasid, sain aru, põhjendasin ja kokkuvõttes on saapad olemas, on kinni makstud, mina nad oma palgast tasunud.» PPA peadirektor lisas, et ta käib saabastega uhkelt edasi ja läheb ka homme nendega piirile.

Vaher nõudis, et Talvik tooks välja inimesed, kes on midagi väitnud PPA kohta. 

Talvik tõi välja, et ostetud kõrvaklapid ei ole ainult müra summutamiseks, vaid ka muusika kuulamiseks. Need maksid pea 300 eurot ning Vaher ostis need lennujaamast, olles minemas puhkusele. «Ehk ostis endale puhkuse jaoks toredad klapid,» lausus riigikogu liige ja tõi avaliku teenistuse seadusest välja, et avalik teenistuja, kes on puhkusel, ei ole avalik teenistuja ehk ei peaks seda krediitkaarti kasutama.

«Nüüd on need klapid toredasti kiiresti jõudnud sinna juhatuse ruumi. Kui seda jama poleks võib-olla olnud, ei oleks neid klappe seal juhatuse ruumis võib-olla olnud,» teatas ta.

Poliitik teatas, et politsei- ja piirivalveametis on saabaste ostmiseks vormivarustuse eritellimuse kord. Ta selgitas, et Elmar Vaher peab kontrollima selle korra täitmist. «Elmar Vaher oleks pidanud tegema taotluse, et tal on vaja saapaid ja logistikaosakond jookseb end pükstest välja, et peadirektorile need saapad järgmiseks hommikuks ära tuua.» 

Vaher täpsustas, et Talviku mälestus PPAst on võib-olla natuke väär, sest PPA ei ole selline organisatsioon. Kui PPA peadirektor tahab saapaid, siis ta ei telli, vaid läheb lattu, küsib, proovib jalga. PPA peadirektor omab tema sõnul üldse saapaid äärmisel juhul. Sel hetkel oli neid aga vaja. «Üle kümne aasta ma otsustasin võtta välja oma vormivarustuse, et minna välja koos Kaitseliidu juhatajaga,» põhjendas Vaher. Ta tõdes, et oleks võinud toimida nagu Talvik pakkus ja lasta saapad hankida, aga ta ei teinud seda, vaid läks ja ostis saapad ise ning maksis need ka ise kinni.

Talvik leidis, et tegelikult peaksid asjad käima nii, et PPA peadirektor planeerib politseiameti ja enda tegevust. Küsitav on tema sõnul seegi, miks peadirektor nüüd hiljem oma saapad kinni maksis. Vabaerakonna saadik pakkus, et Vaher ilmselt taipas, et «asi läheb jamaks».  

Talvik viis jutu sellele, et inimene, kes pidi Vaheri kuluaruande viseerima, ütles, et ta ei viseeri seda, kuna seal ei ole asjad õiged. See juhtus novembri lõpus. Ostud olid sooritatud oktoobris ja septembri lõpus.

Vaher kinnitas, et vastab tõele, et organisatsiooni töötajad ütlesid, et «Elmar, see saabaste ost sellisel viisil ei ole kooskõlas meie reeglitega». Tal oli valik, mida teha. «Ma ütlesin, et ma ei taha oma inimesi petta ja maksin kinni,» rääkis ta.

PPA peadirektori sõnul on nad juba varem pikalt selgitatud, miks kõnealune logistikabüroo töötaja pidi PPAst töölt lahkuma. Vaher selgitas, tema töölt lahti laskmise põhjus seisnes miljonitesse ulatuva hanke kättemängimises ettevõttele, mida PPA ja riik lubada ei saa. Selleks vahetati täielikult välja vormihanke meeskond.

Talvik küsis seepeale, miks ei alustatud sellise töötaja suhtes kriminaalmenetlust, kui inimese kohta oli selline kahtlustus. «Te olete politsei- ja piirivalveamet, teie peaks teadma täpselt, kust jookseb korruptiivne joon.»

Vaher vastas retooriliselt, et kui organisatsiooni juht saab teada, et inimene petab ja kuritegu pole toime pandud, siis kas peaks soovitama tal lasta kuritegu toime panna? «See ei ole ju eesmärk. Me tuvastasime, et inimene valetab,» ütles ta. Sama asja arutatakse praegu töövaidluskomisjonis ning Vaher avaldas lootust, et hiljem ka kohtus.

Talvik vaidles vastu, et kõnealune töötaja vallandati detsembri alguses ja Elmar Vaher maksis asjad kinni alles pärast seda. «Ilmselt tajudes, et asi läheb jamaks, et see vallandatud inimene võib tulla välja igasuguse informatsiooniga, mida ta teab ja alles siis, pärast seda maksis Elmar Vaher need asjad omast taskust kinni,» leidis ta ja jätkas: «See loob mulle väga suure kahtluse, et seda jama mätsiti tagantjärgi.»

«Ma ei näe täna endal süüd,» lausus Vaher. Ta nentis, et alati tuleb hinnata, millist vahendit PPA töötajal oma tööks tarvis on. Kõrvaklappide ostmise kohta ütles Vaher, et ta teeb tööd ka puhkuse ajal. «Ma lugesin lennukis riigikontrolli auditit,» märkis ta. Peadirektor lisas, et ta ei näe töövahendite ostmises probleemi. 

Talviku arvates oli asi kahtlustuse tasandil täna hommikul, aga nüüd on Vaher juba tunnistanud, et ostis nimetatud esemed asutuse kaardiga. Riigikogu liige meenutas Raivo Küüdi juhtumit alkomeetritega, mis olid valesti taadeldud, ja kuigi see polnud otseselt tollase juhi süü, astus Küüt seetõttu ametist tagasi. «Mina arvan, et Elmar Vaher peab sellise näpuka pärast tagasi astuma,» lausus Talvik.

Vaher ütles, et ta on siseministrile oma selgitused andnud ega astu ametist tagasi. «Ma arvan, et iga politseinik, ka PPA tippjuht, keda on prefektid, asetäitjad, vajavad töövahendeid. Mina peadirektorina jätkan igal sammul, et politseiametnikud, kõik, kes töötavad PPAs, 5050 inimest, saaksid head töövahendid,» sõnas ta.

Elmar Vaher saabumas kella 13 paiku Postimehe toimetusse. Foto:
Elmar Vaher saabumas kella 13 paiku Postimehe toimetusse. Foto: Foto: Mihkel Maripuu
Elmar Vaher enne Postimehe otse-eetrit. Foto:
Elmar Vaher enne Postimehe otse-eetrit. Foto: Foto: Mihkel Maripuu
Artur Talvik enne Postimehe otse-eetrit. Foto:
Artur Talvik enne Postimehe otse-eetrit. Foto: Foto: Mihkel Maripuu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles