Postimees 1937. aastal: kommunismi pealetung Hiinas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Shensi provintsist teatatakse, et marssal Tshanghsüliangi väed on tegemas ettevalmistusi vastupanu avaldamiseks keskvalitsuse vägedele. Siansusse saabub pidevalt kommuniste Kansu ja Shensi provintsidest. Kommunistide juht Maotsetun olevat oma peakorteri üles löönud 21 kilomeetri kaugusele Siansust.

Hiina ringkondades arvatakse, et Shensi ja Kansu provintside kubernerid on otsustanud võidelda Nankingi valitsusvägede vastu. Üks Hopei ja Tshahari poliitilise nõukogu liige on seletanud Havasi esindajale, et seisukord Shenshi provintsis on ärev. Arvatakse, et kommunistlikkude ja marssal Tshanghsüliangi vägede ühinemine võib konflikti korral tekitada tõsiseid raskusi keskvalitsuse vägedele.

Loyangist teatatakse, et tugevad kommunistide väed, mis on marssimas lõuna poole, on vallutanud Pingliangi, mis asetseb Siansust 250 kilomeetri kaugusel. Edasi teatatakse, et 300 kommunisti on marssimas Kansu pealinna poole.

Nankingis liiguvad kuuldused, et keskvalitsus püüab Siansu mässajaid rahustada sellega, et marssal Tshanghsüliang nimetatakse uuesti Siansu vägede juhiks. Seda näib tõendavat asjaolu, et Tshanghsüliang asus kolmapäeval 10 juhtiva sõjaväelase saatel lennukil teele marssal Tsiangkaisheki sünnilinna Fenghuasse, kus Tsiangkaishek praegu veedab oma puhkust.

14.01.1937

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles