Port rekordite tühistamisest: inimeste mälu ei saa kustutada

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Ega inimeste mälu ei saa kustutada,» kommenteeris SA Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port Postimehe stuudios brittide ettepanekut kergejõustiku maailmarekordid tühistada. «Maailmarekordid jäävad inimeste meeltes nendeks edasi igal juhul.»

Samuti ei nimetaks Port rekordite nullimist puhastuseks: «Tegemist on siiski väga mustaks osutunud organisatsiooniga ja see, kui me alustame uut rekordite kogumist, ei puhasta seda organisatsiooni.»

«Küll aga võiks seda vaadata motivaatorina teistmoodi käitumiseks,» arvas Port, «kui vaatame näiteks naiste rekordeid, siis kergejõustikus on need 22-25 aastat vanad ja see väga ei motiveeri pingutama.» Samas nõustus ta, et kui enamasti domineerib siiski konkreetse võistluse võidusoov, siis kaugus maailmarekordist oli ja jääb omaette mõõdupuuks, millega sportlase saavutusi võidakse võrrelda.

«Riigid kipuvad rekordite üle siiski väga arvet pidama ja uhked olema ning me näeme, et piibli järel on «Guinness Book of Records» maailma enim trükitud raamat,» lisas ta.

«Rekordid meile meeldivad ja järelikult peaksid need rekordid inimkonnale midagi tähistama,» jätkas Port, «kui oleme seni mõelnud, et maailma parim on parim inimene, siis praegu tekib variant, et ta ei ole sugugi parim inimene, vaid ta on võib-olla parim kaabakas, kes selle rekordi on saanud.» Ta lisas, et tihti oleme ka ebaõiglased, kuna paljud rekordid on ka puhtal teel saadud. «See õiglus tasuks kuidagi saavutada – oleme lõppude lõpuks inimesed, kes oskavad omavahel kokkuleppeid teha.»

Suurbritannia kergejõustikuliit tuli hiljuti välja ideega, kuidas viimasel ajal mitmetesse dopingu- ja korruptsiooniskandaalidesse sattunud spordiala puhtamaks saada. Alaliidu hinnangul tuleks kõik senised maailmarekordid kehtetuks tunnistada ja alustada nullist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles