Juhtkiri: Ilves tegi käed õliseks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Urmas Nemvalts

President Toomas Hendrik Ilves pole oma ametiajal olnud just ülemäära varmas sisepoliitilisi sõrmeviibutusi tegema või näpunäiteid jagama. Esindusfunktsiooni on riigipea täitnud meelsasti keskkonnas, kus räägitakse inglise keeles ja globaalses mõõtmes. Kahtlemata on ta seda teinud hästi, samas on olnud olukordi, kus kodutanumal võinuks tarmukamalt toimida, selmet seda a priori konnatiigiks pidada, nagu mõned teravkeelsemad vaatlejad on nentinud.

Otsus kustuda valitsusliidu erakondade juhid Kadriorgu arutama, kuidas Eestit juhtida, on niisiis vahest mõnevõrra ootamatu, aga samas sümpaatne käik. Paneb ju põhiseadus meie parlamentaarse vabariigi presidendile võimude tasakaalustaja rolli, mis eeldabki poliitilisi konsultatsioone ka muul ajal kui lihtsalt formaalselt mõnda ametikohta ära kinnitades.

Aastalõputervituses kasutas Ilves terminina sõna «logisemine» ja nimetas meie esindusdemokraatia tingimustes valijate tahtel kokku pandud valitsuse tööd «kodumaiseks selgusetuseks». Kõhklusliiduks kutsutud koalitsiooni on algusest peale saatnud tülid, mis on olnud tingitud nii vahepeal kahe erakonna, sotside ja IRLi vahetunud esimeeste kui ka üksikute kabineti ministrite väljaütlemistest.

Niisugused soolod on loomulikult iga kord tekitanud paksu verd, aga mänguruumi puudumine riigikogus hoiab kolmikut koos. Selline käitumine pole riigimehelik, vaid pigem lühinägelik ning võib loodetud reitingupunktide või häältesaagi asemel tuua hoopis tagasilööke. Avalikkusel on tekkinud õigustatud küsimus, kuidas suudab niimoodi rapsiv kooslus üldse ellu viia vajalikke reforme, nagu haldus- või töövõimereform. Eriti kui peaministripartei Reformierakond näib olevat lükatav-tõmmatav ning samas eemalviibivalt rahulik. Ilm maailmamerel on aga rahutu ning riigilaeva lõtkuga tüür ei lisa rahvale kindlusetunnet.

Piltlikult öeldes otsustas riigipea nüüd kehastuda mehaanikuks ning masinavärki omalt poolt pisut putitada. Panna logisevad reformirattad pisutki ühte suunda jooksma, õlitada aruteluvõlle. «Koalitsioonil tuleb tabuteemasid kartmata otsida ja leida üksmeel, mis aitab Eestit edasi viia,» rõhutas president eilsel kohtumisel.

Oleks naiivne arvata, et kohtumise järel hakkab valitsus tööle nagu kellavärk. Kardetavasti on sellesse kooslusse teatav lõtk eos sisse kirjutatud, mida näitab ka asjaolu, et eile õhtul ajakirjanike ette astunud Taavi Rõivas, Jevgeni Ossinovski ja Margus Tsahkna esinesid igaüks ikka harjumuspärases võtmes. Kuid siiski, nice try, mr President. Mööngem: pilt kolmest erakonnajuhist aru andmas kannab juba iseenesest avalikkusele kõnekat sõnumit. Keegi peab lõppeks ka paigalseisu eest vastutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles