PÄEVAINTERVJUU: TLÜ rektorikandidaat Palang: Minu suur eelis on, et näen reformi teist otsa

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kohtusid Postimehe otsestuudios värskelt kinnitatud Tallinna ülikooli rektorikandidaadid – ametisolev rektor Tiit Land ja inimgeograafia professor Hannes Palang.

«Tallinna ülikool on praegu suurte muudatuste keskel. Aasta tagasi alustasime struktuuri ümberkorraldamisega, kuigi struktuurireform ei olnud eesmärk omaette,» selgitas praegune rektor Tiit Land ülikooli hetkeseisu. «Eesmärk oli seada ülikoolile selged fookused, sest olukorras, kus tudengite arv langeb ja teadlastel on järjest raskem, konkureerides teadusrahadele, tuleb ülikool pöörata näoga inimeste poole,» lisas Land ja selgitas, et viimane tähendab, et ülikool ei toimi ainult enda sees, vaid peab ka ühiskonnale midagi andma.

Tiit Landi vastaskandidaat Hannes Palang nimetas muutuste keskel olemist suisa segaduseks. «Kui ma natuke nalja võin teha, siis Tiit on üks selle segaduse korraldajatest,» selgitas Palang, «kuid tal on see eelis, et ta teab, kuhu ta selle segadusega välja tahab jõuda. Kuid müts maha, et muutused ja reform on ette võetud,» lisas ta.

«Minu suur eelis Tiidu ees on see, et ma näen ülikooli reformimise ja pööramise teist otsa – seda, kuidas ta jõuab tavalise akadeemilise töötajani ja milliste probleemidega nemad praegu kokku puutuvad,» jätkas Palang ning tõi välja, et töötajad peavad omale uuenenud süsteemis koha leidma.

Töötajate väärtustamist rõhutas ka Land: «Eesmärk on ülikooli jätkusuutlikkus, kus töötajad tahaksid töötada, me väärtustaksime neid ja kuhu tudengid tahaksid tulla õppima.»

Lisaks tõi Land probleemina välja tudengite väljalangemist: «See on kõikide avalike ülikoolide jaoks suur probleem, jämedalt öeldes pea pooled tudengid katkestavad õpingud.»

Tallinna ülikooli rahvusvahelist konkurentsivõimet pidasid mõlemad kandidaadid üsna heaks. «On näha, et meie tudengid saavad välisriikide ülikoolide magistrantuuri suhteliselt edukalt sisse ning saavad seal hästi hakkama. Sama kehtib doktorantuuri ja järeldoktorantuuri kohta,» kinnitas Land. Palang lisas, et samuti suureneb järk-järgult ka Tallinna ülikooli õppima asuda soovivate välistudengite hulk.

Doktorikraadiga Eestis ülikooli lõpetanud inimeste raskust sobiva töökoha leidmisel peavad kandidaadid aja küsimuseks, mil kodumaine ettevõtlus spetsiifilistes valdkondades piisavalt edasi areneb ja oma koha leiab. Koostöökohana nähakse senisest suuremat vastastikust suhtlemist ja partnerlust ettevõtjatega, et Eestis ülikooli lõpetanud teadusdoktori ainus valik poleks suunduda välismaale.

Uus rektor valitakse 8. veebruaril, tema ametiaeg algab 15. mail ja kestab viis aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles