Anneli Habicht: korraldamata juhtum, abivahenditest rääkimata

Anneli Habicht
, Eesti Puuetega Inimeste Koja tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Habicht
Anneli Habicht Foto: Erakogu

Uue aasta alguses üllatas puudega laste peresid lisaks esimesele kelgulumele abivahendite rendi arve. Iseäranis suured numbrid seisid nende perede maksetähel, kelle laps ei saa sügava või liitpuude tõttu kunagi minna tavalise kelguga liugu laskma.

Sotsiaalsüsteemis muutub korraga palju. Jah, muidugi me teame Eesti Puuetega Inimeste Kojas, et muudatused on teoksil, ja oleme oma liikmesorganisatsioone muudatustest teavitanud. Oleme keskendunud inimeste juhendamisele, kuhu ja milliste dokumentidega abivahendi või rehabilitatsiooni taotlemiseks pöörduda, mida teha uuel aastal teisiti kui varem, et oma õigusi realiseerida. Abivahendite kättesaadavus pidi ju lausa paranema tänu senisest suuremale rahastusele ning süsteemi paindlikkuse suurenemisele...

Ainult et kuidas siis ikkagi sai juhtuda, et puudega laste abivahendite jaanuarikuistel rendiarvetel summad mitmekordistusid, kuigi uus sotsiaalhoolekande seadus sõnastab selgelt puudega laste abivahendite soodustuse määraks senigi kehtinud 90 protsenti? Kuigi kõne all olevad juhtumid on sotsiaalkindlustusamet lubanud lahendada erimenetlusega, jääb õhku küsimus, mis saab edasi? Kas abivahendite turg ikka allub vabaturumajanduse reeglitele ning tarbijad ei kaota?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles