PÄEVAINTERVJUU DUELL: Lotman ja Hellam anonüümse kommentaariumi poolt ja vastu

Marian Võsumets
, arvamusportaali produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna väitlesid Postimehe otsestuudios Avatud Eesti Fondi juht Mall Hellam ning semiootik Mihhail Lotman anonüümse kommentaariumi püsimise poolt ja vastu.

«Anonüümsuse vastased lähtuvad arusaamast, et igal tekstil on autor ja teksti igal lugejal on õigus selle autorit teada. See on naiivne eksitus. Autorsus on hiline ning ajas ja ruumis piiratud nähtus, mis on seostatav vaid väikese osaga tekstidest,» leidis Lotman hiljuti Postimehes avaldatud arvamusloos ning väitis, et anonüümsete kommentaaride keelustamine ründab sõnavabadust.

Mall Hellam on vastupidisel seisukohal: «Meediaväljaanded loovad avaliku ruumi, et tekitada intelligentset debatti, et saada lisainfot, et arendada demokraatiat - kahjuks praeguses olukorras need vihased anonüümsed kommentaarid ei edenda demokraatiat, see on müüt.»

Alates 1. veebruarist sulgeb Postimees anonüümse kommentaariumi ja lubab lugusid kommenteerima vaid registreeritud kasutajad. «Peame oluliseks, et Postimehe portaalis valitseks terve kommenteerimiskliima, et poleks anonüümset sõimu ja inimestele ei tehtaks haiget,» põhjendas muudatust Postimehe peatoimetaja Merit Kopli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles