Erkki Bahovski: Euroopa polonees

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Mihkel Maripuu

Kolumnist Erkki Bahovski kirjutab hiljaaegu lahvatanud vastuseisust Poola valitsuse ja Euroopa Liidu tippametnike vahel.

Silvio Berlusconi oli Itaalia peaminister kolm korda. Et ta oli peaminister, oli tal suur mõju riigimeediale. Lisaks sellele kontrollis ta Itaalia eratelekanaleid – sisuliselt oli Berlusconi mõju või otsese kontrolli all valdav osa Itaalia televisioonist. Siis veel tants Berlusconi kohtuliku puutumatuse ümber. Pole vist kaugel tõest tõdemus, et kui Itaalia oleks Berlusconi all taotlenud Euroopa Liidu liikmesust, poleks see ELi liikmeks kvalifitseerunud. Kas oli kuskil juttu ka sellest, et Itaalia võiks kaotada oma hääleõiguse ELi institutsioonides? Või et valgustatud Lääne-Euroopa on kuidagi libastunud?

Euroopa Liit on kuidagi vait ka brittide plaani suhtes lahkuda Euroopa Liidust. Ometi on Briti peaministri David Cameroni kavatsus jätta ELi migrandid ilma toetustest selges vastuolus ELi õiguste ja väärtustega.

Tagatipuks on Euroopa Liidu kõrge välisesindaja Federica Mogherini kirjutanud oma blogis 12 tähtsaimast probleemist, mis Euroopa Liidu ees sel aastal seisavad. Kas ta mainib seal ka Venemaad, viimase agressiooni Ukraina vastu? Oh, ei, ärgem nüüd vinti üle keerakem – jutt käib soliidsemast koostööst idapartneritega. Ning lause: «Konfrontatsiooniline lähenemine ei kuulu meie Euroopa Liitu: me töötame uuendatud koostöö nimel meie kontinendil». Ometi on Ukrainas hukkunud ligi 10 000 inimest ja Euroopa üks põhiväärtusi peaks olema ka austus inimelu vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles