Tiit Tuumalu: «Vehkleja» ja «Mandariinide» mõju on suur eelkõige ookeani taga

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Filmiajakirjanik Tiit Tuumalu sõnas, et Eesti on nüüd Kuldgloobuste ja Oscarite jagajate seas kaardil mitte ainult filmi, vaid ka oma ajaloo poolest. 

Tuumalu leidis, et täna Postimehe Aasta Inimeseks valitud filmiprodutsent Ivo Feldi roll nende kahe filmi edu taga on tohutu: «Tänu Ivo Feldile oli väga paljuski esil just «Mandariinid», ta kulutas pea kaks kuud selle filmi reklaamimiseks Ameerikas. Nad sõitsid koos Zaza Urušadzega läbi pea kogu lääneranniku ning tutvustasid ja kõnelesid selle heaks. Ilma selle töö ja pühendumiseta ma usun, et «Mandariinid» poleks olnud nii esil nagu ta oli.»

«Vehkleja» puhul peab Tuumalu tähelepanuväärseks soomlasest režissööri Klaus Härö võimet puudutada inimeste emotsioone: «Mõne sunnib see film koguni silmanurgast pisara kiskuma ja seda mitte üldse sentimentaalses mõttes, vaid see on suur kunst, mida näiteks klassikalises Eesti filmis, mis on siin kirjutatud ja lavastatud, on suhteliselt vähe.»

Hollywoodi filmikoridorides pälvitavat tähelepanu ja edu peab filmiajakirjanik lisaks filmi enda headusele suuresti asjaolude soodsaks kokkulangemiseks. «Mandariinide» puhul oli selleks Tuumalu hinnangul uue külma sõja peegeldus ning «Vehkleja» andvat samuti edasi Venemaa poolt tulevat agressiivset õhkkonda, mida tunnetatakse ka Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles