Marti Aavik: millal algas koolikiusamine?

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Toomas Huik / Postimees

Kas gravitatsioon oli olemas enne Isaac Newtonit? Kui te muigamise lõpetanud olete, võite mõelda enam-vähem harjumuspäraseks saanud vastusele: nähtus oli olemas küll, aga puudus universaalne matemaatika keeles üles tähendatud mudel selle kirjeldamiseks.



Mööndustega võib samas võtmes mõelda ka koolikiusamisest.

Leidub mõtisklejaid, kes teatavad umbes nii: meie (~ lääne) ühiskond on haige… veelgi hullem, ta on äsja haigeks jäänud. Et siis Bangladeshis praegu lapsed üksteist ei kiusa? Kas paari sajandi eest oli koolipoisil vähem valus krihvlitahvliga vastu pead saada kui praegusel kiustaval, kellele virutatakse ta enda tahvelarvutiga? Kas siis, kui isegi hingekarjased tähistasid kirikuraamatutes üksik­ema last lühendiga HP (ja see polnud firmatähis), oli tõrjutust ja sildistamist vähem?

Kiusamise kandumine virtuaalkeskkonda on muidugi uus nähtus. Enamasti juhitakse tähelepanu sellele, et vanemad ei oska internetikiusamist tähele panna ja sellele adekvaatselt reageerida. Ent kas oskus kiusamist märgata ja seda vähendada oli parem, kui internetti polnud? Võiks taibata ka seda, et internetis toimuv talletub ning tänu sellele on tekkinud enneolematud võimalused kambakaid analüüsida ja laste aitamiseks midagi arukat ette võtta.

Õppigem aitama, selmet lasta end heidutada lääne ühiskonna «vältimatu allakäigu» mantratest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles