Postimehe aasta foto on inimlik ja liigutav

Sigrid Kõiv
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raio Piiroja
Raio Piiroja Foto: Tairo Lutter

Postimehe aasta foto žürii esimees Sigrid Kõiv koos Postimehe teostusgrupi juhataja Ellen Laaguse, Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe ning vabakutseliste fotograafide Raigo Pajula ja Raul Meega valisid aasta parimaks pildi garderoobis oma jalgpallurikarjääriga hüvasti jätvast Raio Piirojast. Aasta parima pildi tegi Tairo Lutter.

Raio Piirojat teavad kõik eesti inimesed, aga sportlane on nagu näitleja. Publik on harjunud neid nägema tegevuses, soorituses laval või staadionil. Tairo Lutteri foto Raio Piirojast pärast tema viimast mängu garderoobis paljastab sportlasest samasuguse palge nagu näitlejast grimmita. Inimene, keda enamik lugejaid-vaatajaid teab jõulise ja kiirena jalgpalliväljakult, istub nüüd palja, kõhetu ja väsinuna mängijate garderoobis. Segamini riided, laiali pillutud spordikotid, põrandale kantud mängumuru – temal sinna pärast seda päeva enam asja pole. See on inimlik ja liigutav foto, mis kõnetab ka neid inimesi, kes muidu jalgpalli ei jälgi.

Nii siiraste emotsioonide fotole jäädvustamine eeldab tavaliselt mingit väga dramaatilist või väga ootamatut sündmust. Viimane mäng on karjääri lõpetava sportlase jaoks siiski ette teada ja nii kogenud meediaga suhtleja nagu jalgpallistaar valitseb oma tundeid ilmselt päris hästi. Ent selle pildi tegemise käigus on Raio Piiroja lasknud fotograafi enesele lähedale ning pole oma viimase mängu tundeid tema eest varjanud.

Foto: Tairo Lutter

Kategooriate kaupa võitsid järgmised pildid.

UUDIS.

1. koht. Autor: Sander Ilvest.

Foto: Sander Ilvest

2. koht. Autor: Eero Vabamägi.

Foto: Eero Vabamägi

3. koht. Autor: Sander Ilvest

Foto: Sander Ilvest

OLEMUS

1. koht. Autor: Erik Prozes.

Foto: Erik Prozes

2. koht. Autor: Erik Prozes

Foto: Erik Prozes

3. koht. Autor: Mihkel Maripuu

Foto: Mihkel Maripuu

PORTREE

1. koht.. Autor: Mihkel Maripuu

Foto: Mihkel Maripuu

2. koht. Sander Ilvest.

Foto: Sander Ilvest

3. koht. Autor: Mihkel Maripuu

Foto: Mihkel Maripuu

SPORT.

1. koht ja Postimehe aasta foto. Autor: Tairo Lutter.

Foto: Tairo Lutter

2. koht. Autor: Tairo Lutter.

Foto: Tairo Lutter

3. koht. Autor: Tairo Lutter.

Foto: Tairo Lutter
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles