Postimees 1896. aastal: rikutud jõulupühad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saaremaal rikub rohke õllepruulimine ja kõik sellega kaasnev jõulupühi. Halvast kombest ei suuda isegi karistused mehi võõrutada.

Rubriigist «Seda ja teist». Saaremaal teevad talupojad iga üks, kellel vähegi võimalik, ikka Jõuluks õlut, ja oli tänini see halb komme, et noored mehed siis perest peresse joobnud pääga lärmitsedes ja lauldes ümber hulkusivad ja nii kallist Jõulurahu toorel kombel rikkusivad. Mineval suvel anti vallavalitsuste poolest käsud välja, et talupoegadel oma tehtud õllega kauplemine keelatud on, sest tänini kauplesivad saarlased oma vahel tublisti.

Oli sügisel kartohvlite ülesvõtmine, siis tegivad need, kellel neid omast käest ei olnud, õlut ja vahetasivad teda kartohvlite vastu niisama ka kalarandades.

Mõned on juba ka trahvi maksnud, kes käsu vastu oma volil toimetasivad. Jõulude kohta pole see seadus suurt küll mõjunud, sest igas peres on praegu tubli pruulimine.

Kõrtsielu Saaremaal Sõrves on viimse kümmekonna aasta jooksul hästi vähenenud. 30.12.1896

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles