Juhtkiri: Kremli teleshow

Neeme Korv
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Journalists attend Russian President Vladimir Putin's annual press conference at Moscow's World Trade Center.  Mikhail Japaridze/TASS
Journalists attend Russian President Vladimir Putin's annual press conference at Moscow's World Trade Center. Mikhail Japaridze/TASS Foto: Mikhail Japaridze/Mikhail Japaridze/TASS

Novembris Postimehele antud intervjuus tõdes üks Venemaa juhtivaid meediaeksperte Valeri Solovei, et seda, millal nõrgeneb riikliku propaganda mõju Vene ühiskonnale, on raske ennustada, kuid millalgi tekib süsteemis tõrge. Paistab, et see muudab murelikuks ka Venemaa valitsejaid endid, kuna viimasel ajal kogunevad ühiskonnas tumedad pilved. Nurin muutub valjemaks, järjest rohkem leiab Venemaa eri nurkades aset protestiaktsioone.

Olmeprobleemidest tulenevaid muremõtteid venemaalaste hinges ei leevenda ka õhtused teleuudised järjekordsetest «võitudest» välispoliitikas. See on foon, millel toimus Venemaa presidendi Vladimir Putini iga-aastane pressikonverents, üks Kremli olulisemaid kodusele auditooriumile suunatud teleshow’sid.

Selle show’ sõnum televaatajale oli sedakorda järgmine: ärge muretsege, asjad pole üldse nii halvad ning probleemid lahenevad peagi. Kannatage veel natukene, kriis on sama hästi kui läbi. Aga seekordsest presidendi pressikonverentsist paistis välja, et Kreml on mures. Muu hulgas andis sellest tunnistust Putini vastus meeleheitele aetud Vene kaugsõiduautojuhtidele, mis oli Kremli esmakordne reageering viimastel kuudel toimuvatele protestiaktsioonidele uue maksesüsteemi vastu, mis rikastab Putinile lähedal seisvat Rotenbergide oligarhidünastiat.

Kuid see ei tähenda, et Kreml oleks valmis minema järeleandmistele. Ei Rotenberge puudutavas ega ka hiljuti Venemaa peaprokuröri Tšaika ja tema perekonna ümber lahvatanud korruptsiooniskandaalis. Putini sõnum selle kohta pressikonverentsil oli lihtne: Kremli «perekond» omasid maha ei jäta.

Pressikonverentsil kõlanud retoorika põhjal võib järeldada, et taganemist ei maksa oodata ka välispoliitika küsimustes. Taas kõlas ähvardusi Venemaa vaenlaste aadressil, kelle karistamiseks rakette jätkuvat. Taas sai kuulda, kuidas türklased Venemaale nuga selga löövad. Vastasseis Türgiga jätkub, suhete parandamisel polevat Putini sõnade põhjal perspektiive. On selge, et ühiskonna mobiliseerituna hoidmiseks on tarvis järjest uusi vaenlaseid, kellega inimesi õhtuti teleriekraanidel hirmutada. Eile Ukraina, täna Türgi ja homme keegi kolmas.

Putini esinemine andis paljudele analüütikutele üldisema vihje, et praeguse Venemaa võim hakkab väsima ning jõud ja võimalused suurel maal järjest kuhjuvate probleemide lahendamiseks ammenduma. Teleshow ja vene presidendi reaalsus näib järjest enam eemalduvat ümbritsevast, mis paraku tähendab seda, et edasine areng selles riigis on ettearvamatu ning võib pakkuda ootamatuid üllatusi nii selle riigi kodanikele kui ka Venemaa naabritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles