Edgar Savisaar: rünnak meditsiinile on rünnak rahva vastu

Edgar Savisaar
, Eesti Keskerakonna esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Sander Ilvest

Kui minu käest küsitakse tervise järele, siis ütlen ikka, et kui teed tööd ja näed vaeva, siis tuleb ka tervis ja rahva toetus. Mõlemaga ongi hästi. Sama käib aga ka linna ja terve riigi kohta. Tallinna linnas on tervishoidu tugevalt arendatud, kuid me ei saa ega olegi jäänud loorberitele puhkama, kirjutab Keskerakonna esimees Edgar Savisaar.

Tallinn rajab

Täie hooga käivad ettevalmistused nn Lasnamäe superhaigla rajamiseks. Meil pole vaja raisata aega selle võimalike asukohtade vahel valiku tegemisele. Olemasolev krunt paekaldal on ideaalne tervikliku ning pika perspektiiviga ravikompleksile, mis oleks võrreldav Tartu Maarjamõisaga. Meil pole ka vaja takerduda olemasolevate Tallinna haiglate ühendamise arutelusse enne uue haigla rajamist. Enne ehitame, pärast ühendame. Väiksemas plaanis on Tallinnal kavas soetada lisaks olemasolevatele juurde mitu kiirabibrigaadi. Selle tulemusena peaks pealinnas kiirabi kui sõna otseses mõttes elutähtsa avaliku teenuse kvaliteet veelgi paranema.

Valitsus koondab

Tõsist muret valmistab vabariigi valitsuse kava koondada meditsiinisüsteemist 700 inimest. Põhiliselt puudutab see haiglate tugipersonali ja Tartut. Kuid puudutab see ka pealinna raviasutusi, mis tähendab ühtlasi ravikvaliteedi langust.

Valitsuse välja kuulutatud masskoondamine on kindlasti jäme viga. Muu hulgas on riigikontroll juhtinud tähelepanu sellele, et koondamine toimub ilma pädeva sisuanalüüsita. Isegi parempoolne Postimees nuriseb juhtkirjas, et tabeli alusel koondamine seab ohtu terviseteenuse kvaliteedi. Tartu Ülikooli tervishoiukorralduse professor, kliinikumi nõukogu liige Raul-Allan Kiivet lükkas aga samas lehes ümber valitsuse poolt koondamise põhjendusena esitatud rahvaarvu kiire languse.

Tegelikult toob Eesti rahva kahanemine kaasa senisest oluliselt suurema vajaduse tervishoiuteenuste järele, sest rahvastik vananeb senisest kiiremas tempos. Eesti tervishoiu üks suuremaid probleeme on juba praegu arstide ja õdede ülemäärane töökoormus, mis võib tugipersonali koondamisel veelgi kasvada.

Sotside mõju?

On kahetsusväärne, et jõhker koondamiskava lähtub ministeeriumist, mida juhib sotsiaaldemokraat, Eesti Päevalehe mõjukaimate poliitikute esirivis teisele kohale asetatud Jevgeni Ossinovski. Et samas erakonnas on ka Eesti hetke mõjukaimaks poliitikuks tituleeritud Marju Lauristin, ei tohiks selline mõjutandem ju kuidagi nõustuda, et neil pole Eesti valitsuses tegelikult niigi palju mõju, et sotsiaaldemokraatlike vaadetega (tsentrismiga loomulikult samuti) teravas vastuolus masskoondamine tervishoius ära hoida. Ma loodan siiralt, et kahe Eesti kõige mõjukaima poliitiku erakond ei triivi kaasa ka parempoolsete ristiretkega maakondadest igasuguse eriarstiabi kaotamiseks.

Tallinn ei jää pealtvaatajaks, kui meie oma riigi valitsus ründab riigi meditsiini alustalasid. Pealtvaatajaks ei tohi jääda ka Eesti rahva huve esindama valitud parlament. Selle tulemusel võidab terve rahva tervis ning paraneb ka nende poliitikute toetus, kes oma rahva eest seista tahavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles