Postimees 1938. aastal: noorte tormiline austus Keresele

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnavalitsus korraldas pühapäeval «Estonia» kontserdisaalis malesuurmeistri Paul Kerese austamisaktuse, mis kujunes meie malesangari austamise kõrval ühtlasi pealinna arvuka koolinoorsoo tuliseks isamaaliseks meeleavalduseks.

Suurmeister Paul Keres sai juba aktusele ilmudes spontaansete poolehoiuavalduste osaliseks ja kiiduavaldused katkestasid sageli kõnesid. Prof J.Nuut pidas kõne teemal: Paul Keres ja male. Ta rõhutas, et male on mäng, kus triumfeerib vaim ja lugupidamisega tuleb nentida, et olgugi paljudel aladel praegu valitseb rusikas, leiavad vaimsed harrastused tõsist poolehoidu meie noorsoo seas.

Malekirjandus kubiseb praegu Kerese nimest ja tema partiidest, mis jäävad püsima ka tulevastele põlvedele. Keres on maletaja Jumala armust, ta on kunstnik loomisetungist. Olgugi noor, ta on loonud omapärase stiili. Oma võiduga Hollandis Keres päästis kogu Euroopa male au, kuna muidu võit oleks läinud ameeriklaste kätte. Teame, et maailmameistri matshis Keres kaitseb väärikalt Eesti värve.

Haridusministeeriumi poolt tervitas kol. Vellerind, kes tähendas, et kuigi öeldakse, et Eesti on väike, siis võime ka öelda, et eesti on suur oma poegade ja tütarde tegude poolest. Tallinna linnavalitsuse ja ülemlinnapea poolt tervitas mag. J.Kents, kes P.Keresele andis üle kinnise ümbriku.

Sõna võttis ka Paul Keres ise, kes soovitas koolinoortele vabal ajal malemängu kui väärtuslikku ajaviidet. Keres avaldas lootust, et koolinoorte seast võrsub maletajaid, kes viivad meie male praeguse kõrge taseme veel kõrgemale.

12.12.1938

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles