Vilja kui poliitiline nähtus

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja 2015
Vilja 2015 Foto: Viktor Burkivski

Raamat

«Vilja teine elu»

Kalle Muuli, Tiit Pruuli

Go Group 2015

343 lk

Kas see raamat on Viljast? Või on see raamat Egar Savisaarest? Või on see lindiskandaalist? Tegelikult kõigist kolmest, võib etteruttavalt vastata, kuid need on küsimused, mida ma esitasin endale enne raamatu lugemist, selle lugemise ajal ning ka pärast. Ja jõudsin arusaamisele, et kui mõelda, milline on Vilja Savisaar-Toomasti avalik kuvand, siis see koosnebki suurel määral just neist. Selles osas on raamat ka aus, et nendele kolmele on autorid suuremal määral keskendunud.

Kui raamatu üks autoritest, Tiit Pruuli ütles esitlusel, et tegu ei ole lihtsa lugemisega, siis ei saa ma temaga nõustuda. Kui vaadata Kalle Muuli varasemaid raamatuid Eesti lähiajaloost, mille järjeks seda võiks pidada, on see raamat neist tegelikult kõige lihtsam lugemine. Ilmselt on põhjuseks asjaolu, et keerulisemate poliitiliste kokkulepete ja läbirääkimiste lahtirääkimise kõrvale on jäetud ruumi ka inimlikele tunnetele, mille mõistmine ei nõua nii palju ajastu tundmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles