Andrus Karnau: kuubikujuline maa

Andrus Karnau
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Pm

Kui rahvastik ja rikkus koondub üha suurema kiirusega Tallinna ja Tartu ümbrusse, pisut tööstust ka Virumaale, siis läheb ülejäänud Eesti juhtimine aina keerukamaks. Omavalitsused jäävad üha väiksemaks nii elanike arvult kui ka maksutulult. Niisamuti on ka muude asutustega, mis traditsiooniliselt maakondades tegutsenud. 

Mõnikord tundub, et riigiameteis on tekkinud ettekujutus, et Eestimaa võiks olla kuubikujuline. Või õigemini, et ühesuurustest kuubikutest koosnev kuubik. Võrdsete külgedega ühikud mahuksid siis täpselt üksteise kõrvale ega oleks muret, kuidas neid mõõta või vajadusel ringi laduda.

Paraku Tallinna- või Tartumaast väljapoole jäävad tükid on igaüks ise nägu ja tegu. Kuna maakonnad on  erinevad, siis peaks regionaalpoliitika lähenema igale maakonnale või vähemalt piirkonnale erinevalt. Hästi lihtne ühetaoline poliitika on muidugi kergem. See ei aja higiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles