Jelena Skulskaja veste: meie aja kangelane jälle ohvitserivormis

Jelena Skulskaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Skulskaja
Jelena Skulskaja Foto: ERR

19. sajandil osati kaunilt surra: lumel lebav kasukas, suitsev püstol, erepunane haav; ustavad sõbrad sõidavad murest murtult õhtust sööma. Aga kui tuleb peale selline raskemeelsus, et isegi duell enam ei aita, võib sõita Kaukaasiasse, kohtuda hirvesilmse tšerkessitariga ja saada juhusliku, kalju tagant lastud kuuli.

20. sajand põlustas kõik surmaviisid: natsism ja stalinism juurisid ja põletasid koonduslaagrites välja igasuguse kire kangelaslikult hukkuda. 21. sajandit rusub antiikne terrorismiäng ning surmavari lasub kõigi elavate kohal.

Inimesed istuvad lennukisse, lähevad teatrisse, astuvad metroosse, kogunevad raamatumessile – kõikjal võib neid igal hetkel tabada surmaminejast terrorist, lõhkeseadeldis, sihitud kuulivalangud. Kõik tsiviliseeritud riikide poliitilised vastuolud peaksid tunduma naeruväärsena ennustamatu ohu, totaalse õuduse taustal, mis võib halvata kogu inimkonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles